Antena 3 CNN Actualitate Imagini apocaliptice în judeţul Constanţa! Autorităţile caută soluţii disperate

Imagini apocaliptice în judeţul Constanţa! Autorităţile caută soluţii disperate

Imagini apocaliptice într-o localitate din judeţul Constanţa. Un lac aflat la doar câţiva kilometri distanţă de litoral a secat. Este situat în apropiere de lacul Histria din rezervaţia Deltei Dunării. Seceta cumplită şi colmatarea canalelor de legătură cu alte lacuri au dus la dispariţa a 850 de hectare de luciu de apă. Acum, autorităţile caută soluţii disperate.

Imagini apocaliptice în judeţul Constanţa! Autorităţile caută soluţii disperate
Sursa foto: Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    12 Aug 2020   •   17:16

Lacul Nuntaşi se afla în apropierea Lacului Histria, în rezervaţia Deltei Dunării. În jurul său era un ecosistem plin de viaţă: plante, păsări de apă şi animale mici. Acum a rămas doar albia secată. Dimensiunea secetei este inimaginabilă.

 

''A fost suficient să nu plouă două luni de zile, pentru ca 850 de hectare de luciu de apă să dispară pur şi simplu'', a transmis reporterul Antena 3.

Localnicii spun că lacul a secat aproape peste noapte. La început de vară oamenii spun că lacul era la cotele obişnuite, iar acum a mai rămas doar un deşert arid.

''E dezastru. Din punct de vedere ecologic, vă daţi seama ce dezastru este. Se făcea şi nămol aici, aproape ca la Techirghiol'', spune un localnic.

Lacul Nuntaşi era alimentat de ploi, de izvoarele subterane şi de surplusul de apă din alte lacuri din zonă

Albia era legată prin canale, de alte două lacuri mari din zonă şi se va umple din nou atunci când canalele respective vor fi desfundate.

''Motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie, din cele spuse de speicalişti, sunt două importante: seceta hidrologică pe care o înregistrăm în judeţul Constanţa în această perioadă şi lipsa lucrărilor de colmatare pe canalele care alimentează cu apă în mod natural din celelalte lacuri prezete în zonă, fostul lac Nuntaşi'', spune un reprezentant al autorităţilor.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, lacul era faimos pentru calităţile sale terapeutice

Malurile sale erau împânzite de corturile turiştilor care veneau pentru băi reci de nămol.

×
Subiecte în articol: lacul nuntasi Constanța seceta
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close