Antena 3 CNN Actualitate În România, jumătate din populația adultă este supraponderală

În România, jumătate din populația adultă este supraponderală

Unul din doi adulți din țara noastră este supraponderal, iar 11% dintre români suferă de obsezitate. Situația este și mai gravă la sate unde sunt mai multe persoane care au probleme cu greutatea, decât în mediul urban. Concluziile Institutului Național de Statistică privind starea de sănătate a populației trag un important semnal de alarmă.

În România, jumătate din populația adultă este supraponderală
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    11 Apr 2021   •   11:13

Ultimul raport al INS privind starea de sănătate a populației ne arată că aproape jumătate din populația adultă este supraponderală, aproape 11% suferă de obezitate și, de altfel, ponderea persoanelor cu probleme de greutate este mai mare în mediul rural, decât în mediul urban.

Statisticile ne mai arată că pe măsură ce nivelul de educație crește, scade ponderea persoanelor cu probleme de greutate. Totodată obezitatea tinde să se accentueze odată cu vârstă. Acum, vedem că circa 8% din populație ține un regim alimentar.

Cum s-a ajuns în această situație? Cifrele arată că românii nu prea consumă fructe și legume în mod regulat, doar un sfert din populație, adică 26,5% consumă zilnic fructe. De regulă, femeile și copiii consumă mai des fructe decât bărbații.

În ceea ce privește consumul de legume, vedem că doar 18% din populație consumă legume cel puțin o dată pe zi. Aproape 10% dintre români consumă mai rar legume decât o dată pe săptămână.

Nici cu activitatea fizică nu ne omorâm. 60,6% din populație lucrează așezată pe scaun sau din picioare. De altfel, mai puțin de jumătate dintre români desfășoară o muncă cu efort fizic moderat. În afara programului de muncă, singura mișcare pe care o fac majoritatea românilor este cel puțin 10 minute de mers jos pe zi. În schimb, doar 11,6% dintre români fac săptămânal sport în timpul liber.

"Trăim într-un mediu obezogen, atât din punct de vedere al adulților, cât și din punct de vedere al copiilor. Iar cifrele sunt relevante și confirmate de adresabilitatea pacienților la mine în clinică. Românul nu este mare iubitor de sport și, din păcate, nici nu are educația unui stil de viață sănătos.

Cifrele trebuie să ne îngrijoreze, iar totul pornește de la două elemente fundamentate: mai întâi de toate educația - vorbim despre educția copiilor, la vârstă mică, educație pentru un stil de viață sănătos, și mai apoi de obișnuințe", a spus nutriționistul Florin Bălănică, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Florin Bălănică
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close