Antena 3 CNN Actualitate Justiție Instanțele de judecată trebuie să dea sentința în cel mult 120 de zile, iar motivarea trebuie publicată în ziua pronunţării

Instanțele de judecată trebuie să dea sentința în cel mult 120 de zile, iar motivarea trebuie publicată în ziua pronunţării

Instanțele de judecată sunt obligate să pronunțe deciziile penale în cel mult 120 de zile, a decis ieri, 10 mai, plenul Camerei Deputaților prin adoptarea unui proiect de lege.

Instanțele de judecată trebuie să dea sentința în cel mult 120 de zile, iar motivarea trebuie publicată în ziua pronunţării
Sursa foto: Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
de Adelina Miron    |    11 Mai 2021   •   08:55

"Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile.

În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.

O altă modificare a Codului de procedură penală pe care proiectul de lege o aduce este obligativitatea publicării deciziei în ziua pronunțării. De asemenea, propunerea legislativă reglementează și situațiile în care judecătorii sunt împiedicați să semneze motivarea hotărârii. 

"Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului.

Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei", menţionează propunerea legislativă”, se mai arată în propunere legislativă. 

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 244 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 40 de abţineri. Tei deputaţi nu au votat.

×
Subiecte în articol: instanta sentinta
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close