Antena 3 CNN Actualitate Iohannis îi transmite lui Orban că îndepărtarea "politrucilor" de la Curtea Constituţională mai are de aşteptat. "E nevoie de modernizarea Constituţiei"

Iohannis îi transmite lui Orban că îndepărtarea "politrucilor" de la Curtea Constituţională mai are de aşteptat. "E nevoie de modernizarea Constituţiei"

Preşedintele Klaus Iohannis a indicat, luni, că schimbările dorite de premierul Ludovic Orban la Curtea Constituţională vor surveni într-un orizont mai larg de timp. Motivul: durata mandatelor de judecător la CCR şi modalitatea de desemnare sunt reglementate la nivelul Constituţiei.

Iohannis îi transmite lui Orban că îndepărtarea "politrucilor" de la Curtea Constituţională mai are de aşteptat. "E nevoie de modernizarea Constituţiei"
de Adrian Iclozan    |    19 Oct 2020   •   19:09

Prim-ministrul Orban a şocat, din nou, săptămâna trecută, corpul magistraţilor dar şi mediul politic după ce a spus că trebuie îndepărtaţi "politrucii" de la CCR.

Orban a reacţionat astfel după ce Curtea a dat undă verde legii prin care Parlamentul îşi asumă prerogativa de a stabili data alegerilor parlamentare.

Luni, Klaus Iohannis a fost de acord că este nevoie de schimbări la nivelui CCR, dar a indicat cu claritate că acestea se pot produce doar în condiţiile modificării Constituţiei.

"Acum trebuie să ne ocupăm de legile justiţiei care trebuie reparate. Asta este etapa în care ne aflăm acum. Dar am putut să vedem cu toţii că este nevoie de o modernizare a Constituţiei. Am avut situaţii care nu au avut soluţii constitutiţionale simple, unele nu au avut deloc soluţii, vă amintesc doar de situaţia alegerilor anticipate, care ar fi fost foarte bune pentru a intra cu un Guvern nou, un Parlament nou, validat proaspăt de cetăţeni, în această etapă extrem de complicată. Nu s-a putut. Cu siguranţă, atunci când Constituţia va fi modernizată va fi nevoie şi de o modernizare a capitolului care se referă la CCR", a spus preşedintele.

Revizuirea Constituţiei este un demers politic extrem de complicat, care nu poate fi pus în aplicare de un singur partid, deoarece legile de modificare constituţională necesită majoritate de două treimi din voturile membrilor fiecărei Camere parlamentare.

În plus, e nevoie şi de mobilizarea exemplară a populaţiei la vot pentru referendumul constituţional.

Ultima dată când a avut loc un astfel de demers, în 2003, Guvernul a dispus ca votul să se organizeze în două zile consecutive, tocmai pentru care referendumul constituţional să poată fi validat.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close