Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis: Ne pregătim să atragem fonduri europene substanțiale pe care le vom investi în beneficiul României

Klaus Iohannis: Ne pregătim să atragem fonduri europene substanțiale pe care le vom investi în beneficiul României

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, la Palatul Cotrocnei.

Klaus Iohannis: Ne pregătim să atragem fonduri europene substanțiale pe care le vom investi în beneficiul României
Sursa foto: Presidency
03 Iun 2020   •   14:32

Discuțiile dintre Iohannis și Orban au fost pe tema absorbției fondurilor europene alocate țării noastre.

Declarațiile susținute de Iohannis la finalul ședinței

-Ne-am concentrat pe două teme extrem de importante: fondurile europene și legile justiției. Voi detalia puțin din fiecare temă.

-Fondurile europene. Este în discuție o propunere a Comisiei pe care noi o găsim bună. Asta înseamnă că fondurile multianuale vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economică, pentru creșterea rezilienței economice în UE.

-Vom beneficia și noi, România, de mai multe fonduri europene decât am avut inițial în plan. Se vehiculează foarte multe sume. În realitate, avem de-a face cu un proiect pe care-l găsim bun și care alocă României sume importante.

-Urmează fazele de negociere. Acest proiect nu e definitiv, el va fi negociat între liderii statelor și ulterior și în parlamentele naționale și în Parlamentul European.

-Noi am analizat toate oportunitățile. Vom investi acești bani în proiecte importante pentru România. Nu doar revigorare economică. Vor primi și firmele posibilitatea să folosească acești bani. Vom investi în autostrăzi, în linii de cale ferată, în proiecte de energie regenerabilă, vom îmbunătăți sistemele publice, vom investi bani importanți în sistemul de sănătate, în sistemul de învățământ. Noi suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare cât se poate de substanțială pentru România.

-Prima etapă în care vom negocia se va desfășura în 18-19 iunie, când vom avea Consiliul European în format de videoconferință. Ne pregătim să atragem fonduri europene substanțiale pe care le vom investi în beneficiul României.

-Legile justiției. Am văzut că în spațiul public a început o discuție ciudată. În PSD și între PSD și sateliții PSD încep să-și plătească polițe. Au fost câteva așa-numite dezvăluiri din perioada în care PSD a atacat violent justiția, legile justiției. Din fericire, am reușit să oprim o parte din aceste atacuri și eu am reușit să duc legile la Curtea Constituțională. Parlamentul a reușit, în special PNL și alte partide democratice, să oprească o parte din aceste modificări. Cert e că cel mai important pas a fost făcut de români.

-Acum un an de zile, când i-am chemat pe români la urne, la Referendumul pentru justiție, s-au prezentat în număr mare și au spus clar stop acestei proceduri de măcelărire a legilor justiției care fusese inițiată și continuată de PSD. PSD a încercat să pună piciorul pe justiție. PSD e partidul care a încercat și încearcă să frângă independența justiției.

-Faptul că acum au început unii cu alții să-și plătească polițe e o chestiune care ține de cancan. Dar, pentru omul de rând și România, nu iese nimic de aici.

-Fapt e că aceste legi ale justiției trebuie reparate. Asta a fost discuția pe care am avut-o cu premierul. E nevoie de un pas hotărât și curajos. Guvernul va veni cu inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției. Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început acum un an de zile, la Referendum, când am oprit această măcelărire a legilor justiției.

-În săptămânile următoare vor avea loc consultări. Și eu voi avea consultări cu specialiști din domeniul justiției, cu politicieni. Guvernul va lucra la proiecte de legi și vor fi înaintate Parlamentului pentru a fi reparate aceste legi ale justiției.

Măsuri de relaxare, în contextul pandemiei de coronavirus

-Nu pot încheia fără să fac o mențiune despre pandemia cu care de confruntăm. Am luat măsuri de relaxare și vom lua în continuare. Dar atrag atenția în continuare că virusul încă este în societate. Încercăm să relaxăm restricțiile cât mai mult, însă e clar că acum răspunderea revine fiecărui român. Purtatul măștii, distanțarea, spălatul pe mâini rămân extrem de importante pentru a nu pierde controlul acestei epidemii. Vă doresc tuturor să rămâneți sănătoși.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Klaus Iohannis
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close