Antena 3 CNN Actualitate Staţiunea Mamaia devine o oază de verdeaţă, cu plaje largi, aşa cum era în anii '70

Staţiunea Mamaia devine o oază de verdeaţă, cu plaje largi, aşa cum era în anii '70

Staţiunea Mamaia devine o oază de verdeaţă, iar la marginea plajei vor fi plantaţi puieţi de sălcioară, cătină, mierea ursului şi alte specii care se pot adapta uşor mediului nisipos.

Staţiunea Mamaia devine o oază de verdeaţă, cu plaje largi, aşa cum era în anii '70
de Iulia Gorgorin    |    25 Noi 2020   •   12:40

Centura verde va împiedica nisipul să ajungă pe faleză, atunci când vântul va bate cu putere. În plus, în Mamaia continuă procesul de lărgire a plajelor.

În anii '70, staţiunea Mamaia era plină de umbrele şi baldachine, unde turiştii se ascundeau de arşiţa zilei. Atunci, vegetaţia era bogată, iar astăzi a devenit aproape inexistentă. 

În locul spaţiilor verzi de altădată, au fost ridicate diverse construcţii. Afacerile au înghiţit nisipul şi au măturat din calea lor copacii, peluzele şi gardurile vii. Când au fost tăiaţi, nimeni nu s-a gândit, că de fapt, arborii nu făceau canicula mai suportabilă, ci aveau şi un rol de stopare a eroziunii plajelor. 

Dispariţia zonelor verzi din staţiunea Mamaia, a avut un efect dezastruos.

În 30 de ani, plajele s-au îngustat îngrijorător

Înnisiparea va costa statul până la 800 de milioane de euro. Vor fi plantaţi peste 600 de puieţi de sălcioară, cătină, mierea ursului, şi alte specii care se pot adapta uşor mediului nisipos. 

Plantarea zonelor verzi va începe în luna martie şi va dura circa două luni.

România va avea cele mai late plaje din toate ţările cu ieşire la Marea Neagră

Zona de nisip a litoralului românesc se măreşte cu 240 de hectare. Lucrările pentru faza a doua a proiectului de nisipare deja au început şi în numai câteva zile, plaja din nordul staţiunii Mamaia s-a lărgit cu 150 de metri.

840 de milioane de euro sunt investiţi în proiect, bani de la Uniunea Europeană.

Citiţi şi: Lucrări intense pe litoral! Plajele din România vor fi cele mai late din toate ţările cu ieşire la Marea Neagră
 

×
Subiecte în articol: Mamaia litoral mare plaje nisip verdeaţă
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close