Antena 3 CNN Actualitate Fostul șef al CNAS Lucian Duță, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Fostul șef al CNAS Lucian Duță, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duță a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la șase ani închisoare cu executare. Acesta a fost acuzat de DNA că a primit o mită de 6,3 milioane euro, în schimbul acordării unui contract din bani publici către două firme de software.

Fostul șef al CNAS Lucian Duță, condamnat la șase ani de închisoare cu executare
de Dan Gabor    |    27 Noi 2020   •   18:13

Lucian Duţă nu are voie, pe o perioadă de 4 ani, să fie ales şi să ocupe o funcţie publică, el având interzis şi să exercite profesia ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, potrivit Agerpres.

Judecătorii au menţinut măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune dispusă faţă de Lucian Duţă şi au dispus confiscarea sumei de 6.300.000 euro.

De asemenea, a fost menţinut sechestrul pe suma de 2.183.820 aflată în conturile din Elveţia ale societăţii Eurotrust Invest Inc. şi pe suma de 1.503.000 euro, primită de Euroinvest Development SRL şi investită într-o construcţie şi teren de pe strada Jean Monnet din Bucureşti.

În plus, a fost instituit sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor lui Duţă, prezente şi viitoare, în limita sumei de 2.294.187 euro (având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a fost de 6.300.000 de euro, iar în limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani şi bunurile imobile ce fac obiectul sechestrului).

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În decembrie 2018, Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

„În perioada 2010 – 2012, inculpatul Duță Nicolae Lucian, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în această calitate și a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar”, aratau procurorii anticorupție.

„Sumele de bani au fost remise inculpatului Duță Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile și cu conturi bancare deschise în Elveția”, preciza atunci DNA.

×
Subiecte în articol: Lucian Duta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close