Antena 3 CNN Actualitate Măsuri de relaxare în București. Prefectul Capitalei a anunţat când vom putea scăpa de măşti

Măsuri de relaxare în București. Prefectul Capitalei a anunţat când vom putea scăpa de măşti

Alin Stoica, Prefectul Capitalei, a vorbit miercuri, în exclusivitate la Antena 3, despre ce măsuri de relaxare vor fi luate în Capitală. "Vom putea scăpa de măşti, abia după ce vom avea o bună parte de populație vaccinată, jumătate, sau peste 60%", a anunţat Alin Stoica.

Măsuri de relaxare în București. Prefectul Capitalei a anunţat când vom putea scăpa de măşti
Sursa foto: Agerpres
de Iulia Gorgorin    |    12 Mai 2021   •   09:56

Cu o rată de infectare de su 1,5 la mie, Bucureştiul a intrat în scenariul verde, însă noul val de relaxare ar putea fi decis peste două zile.

Teatrele, cinematografele, restaurantele se vor deschide la capacitate de 50%, numai dacă rata de infectare se menţine scăzută în următoarele 48 de ore.

Alin Stoica: "Trebuie să privim cu un pic de prudenţă lucrurile"

"Am văzut că ieri s-a atins acest prag. Ieri a fost raportat un indice 1,49 la mie. Trebuie să privim cu un pic de prudenţă lucrurile şi să vedem dacă şi astăzi şi mâine dimineaţă se vor menţine aceşti indicatori sun 1,5. Dacă se va menţine, atunci putem să spunem că da, vom intra în scenariul verde şi mâine vom convoca Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

În această situaţie putem să vorbim despre trecerea în scenariul de funcţionare cu 50% din capacitate pentru sălile de spectacol, de cinematografe, pentru restaurante la interior. Am putea să vorbim despre spectacole de tip drive-in, dar şi despre spectacole în aer liber, cu maxim de 300 de spectatori. 

Magazinele rămân deschise până la ora 21

Ieri a fost publicată hotărâre de Guvern prin care s-a prelungit starea de alertă, iar programul operatorilor economici este menţinut între aceleaşi ore pe care le avem şi astăzi, adică până la orele 21. Nu cred că ţine doar de rata de infectare, acum cred că ţine şi de rata de vaccinare şi sper ca în curând să vedem acele scenarii pe care Guvernul şi specialiştii le analizează în acest moment. Este acel comitet interministerial care se uită exact la lucrurile acestea şi în curând vor veni şi cu scenariile respective.

Prelungirea programelor pentru magazine, deocamdată, nu a intrat în discuţie. Pe scenariile actuale, nu putem vorbi despre asta, nici măcar la 1 la mie. Dacă există şi urmărirea indicatorului de vaccinare este foarte posibil ca Guvernul să dispună alte tipuri de măsuri şi alte scanarii, dar pe scenariile actuale, care sunt prevăzute în hotărârea care tocmai a fost publicată, nu avem un asfel de scenariu. Avem însă scenariul de la 1 mie, să intrăm pe scenariul verde la şcoli, adică toţii copiii să meargă fizic la şcoală

"Specialiştii se aşteaptă la o posibilă revenire/creștere uşoară a ratei de infectare"

Mi-aş dori să ajungem la o rată cât mai mică de infectare, însă acum, având în vedere că suntem la două săptămâni de la Paşte, specialiştii se aşteaptă la o posibilă revenire/creștere uşoară a ratei de infectare, mai degrabă decât la o scădere spre 1 la mie.

Chiar dacă ne dorim toți acest lucru, trebuie să fim un pic răbdători. Dacă se va ajunge la sub un caz la mia de locutori, toți copii vor merge fizic la școală. 

Când vom putea scăpa de măştile de protecţie

Este un lucru pe care toți îl așteptăm. Dacă ne uităm și în alte locuri, unde rata de vaccinare este sus: Israel, Marea Britanie, cred că abia după ce vom avea o bună parte de populație vaccinată, jumătate, sau peste 60%", a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei.

×
Subiecte în articol: Alin Stoica măşti prefectul Capitalei
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close