Antena 3 CNN Actualitate Mihai Gâdea: Acestea sunt efectele secrete ale instalării noului guvern

Mihai Gâdea: Acestea sunt efectele secrete ale instalării noului guvern

Mihai Gâdea: Acestea sunt efectele secrete ale instalării noului guvern
Sursa foto: foto: captura Antena 3
14 Oct 2019   •   21:06

Mihai Gâdea a prezentat, vineri seară, la "Sinteza Zilei", efectele secrete ale instalării noului guvern.

Citește și: Coincidență bizară. Ce au în comun Ludovic Orban din România și Viktor Orban din Ungaria, în afară de nume. Puțini și-ar fi imaginat!

Citește și: Blocaj major la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis și PNL, în impas - surse

1. Consolidarea poziției președintelui Klaus Iohannis

"În opinia mea, primul efect este consolidarea poziției președintelui Klaus Iohannis. Aici sunt două lucruri importante: unul cu impact major în zona alegerilor, își crește șansa de a câștiga alegerile și va dobândi putere totală în zona executivă.

Așa cum ne spune Constituția și ne spune și practica, Administrația Prezidențială este în zona executivă, Guvernul este în zona executivă - în momentul în care ai și Palatul Cotroceni, ai și Guvernul, ai putere totală. Și nimeni nu se îndoiește în momentul de față că de fapt NU Ludovic Orban va fi "in charge". Președintele Klaus Iohannis va avea această putere totală în zona executivă", a spus Mihai Gâdea.

2. Slăbirea PSD

"După consolidarea poziției președintelui Klaus Iohannis, cred că e limpede pentru toată lumea, al doilea efect despre care vorbim e slăbirea PSD. Unii spun că nu e vorba doar de o slăbire a PSD, ci e vorba despre o slăbire a șanselor doamnei Viorica Dăncilă de a intra în turul 2. Deci avem pe de o parte un efect în zona alegerilor prezidențiale, iar pe de altă parte începe un război în PSD după pierdea alegerilor. Cu ce efecte, vom vedea", a continuat Mihai Gâdea.

3. Război în PNL pentru funcții

"Se vorbește în acest moment că sunt oameni mai grei din PNL care sunt nemulțumiți de lucrurile pe care le aud și anume că Ludovic Orban vrea să ia oameni nu de la vârf, cei care cumva așteaptă aceste poziții guvernamentale, să de vină miniștri, ci ar lua mai degrabă oameni din eșalonul doi, oameni care nu sunt terfeliți prin tot felul de scandaluri de presă, oameni care nu au probleme în spate, care nu sunt dintre cei numiți de presă sau de opinia publică baroni locali", a explicat Mihai Gâdea.

4. Demitizarea USR

"USR-ul este în momentul de față într-o poziție de 'lose-lose': dacă nu intră la guvernare, electoratul îi va întreba de ce, după ce au luptat cu 'Ciuma Roșie', nu intră la guvernare când au ocazia. Dacă intră la guvernare, problema lor este că inevitabil lumea o să vadă că nu pot să livreze pe măsura spuselor de până atunci și atunci cumva din nou e posibil să piardă.

Motiv pentru care cred că USR-ul are o problemă pentru situația în care se află", a subliniat Mihai Gâdea.

5. Două partide ar putea să dispară prin absorbție

"PMP ar putea să fie absorbit de PNL. Nu știu de ALDE. Am văzut încercarea de alianță cu Victor Ponta, care e limpede că a eșuat", a spus Mihai Gâdea.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close