Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului dă asigurări că trofeul ursului Arthur nu pleacă din România: ”Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară"

Ministrul Mediului dă asigurări că trofeul ursului Arthur nu pleacă din România: ”Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară"

"Trofeul" de vânătoare al printului de Lichtenstein, respectiv capul ursului brun Arthur, este încă în România și nu va ajunge în castelul prințului, dă asigurări Ministrul Mediului.

Ministrul Mediului dă asigurări că trofeul ursului Arthur nu pleacă din România: ”Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară"
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    07 Mai 2021   •   10:53

Tanczos Barna susține că scoaterea din ţară a blănii şi craniului animalului reprezintă faptă penală.

"Trofeul este în ţară. Blana și craniul, asta înseamnă trofeu, din câte am înțeles. Nu, nu pleacă nici într-un fel din țară. Nu va pleca, nu există aşa ceva. Nu poate pleca. Nu știu de ce a dat banii. Blana și craniul sunt în județul Covasna, la acea asociație de vânătoare. Nu poate să plece din ţară.

Este faptă penală dacă pleacă din ţară, nu poate pleca din ţară. Este o discuţie întreagă de ani de zile cu vânătorii de ce nu se poate scoate din ţară. Nu se poate! Punct", a declarat ministrul Mediului.

Anchete penale pentru uciderea ursului Arthur

"Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna este, în momentul de față, face obiectul unei anchete. S-au demarat două anchete paralele, o anchetă este derulată de Garda Națională de Mediu, respectiv a doua anchetă de Garda Forestieră. (...) Cele două anchete sunt în curs. Nu doresc să influențez această anchetă, nu mă voi  pronunța cu privire la documentele verificate de cele două entități.

Voi face referire la ordinul emis de minister, în data de 17 februarie, un ordin de derogare prin care se permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este sarcina asociației de vânătoare.

Verificarea modului în care este pusă în practică această derogare se face de către agențiile județene și de Garda Forestieră din regiunea respectivă.

Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă este dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și în același timp trebuie demonstrat, fără dubiu, dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere", a declarat ministrul Mediului, în timpul unei conferinței de presă susținută miercuri, 5 mai. 

Tariful pe care un vânător îl plătește pentru a ucide un urs în România, dacă sunt obținute toate aprobările necesare, variază între câteva mii şi câteva zeci de mii de euro.

Pe baza datelor de pe site-urile unor asociații de vânători, reiese că tariful de împușcare a unui urs în România pornește de la 3.000-5.000 de euro şi poate ajunge până la 15.000-20.000 de euro.

×
Subiecte în articol: urs Arthur trofeu Tanczos Barna
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close