Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră! Se impune carantina în București? Ce spune despre reîntoarcerea la starea de urgență

Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră! Se impune carantina în București? Ce spune despre reîntoarcerea la starea de urgență

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat în exclusivitate a Antena3, că suntem pe o a doua pantă ascendentă, cu o transmitere comunitară accentuată. Ministrul a precizat că, deși în Ilfov au fost înregistrate un număr deosebit de mare de noi cazuri, nu există în acest moment riscul carantinării. Nelu Tătaru a susținut, de asemenea, un trend descendent în tendința de părăsire a unităților medicale de către pacienții Covid-19 simptomatici, aflați sub tratament.

Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră! Se impune carantina în București? Ce spune despre reîntoarcerea la starea de urgență
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    07 Iul 2020   •   19:00

Nelu Tătaru a comentat creșterea considerabilă a numărului de cazuri din București - 53 de cazuri identificate în ultimele 24 de ore, excluzând posibilitatea carantinării Capitalei.  ”Noi analizăm fiecare localitate, nu doar Bucureștiul,fiecare caz în parte, și în mod deosebit cazurile severe, cele din terapie intensivă, precum și cele care aglomerază în acest moment unitățile de primiri urgențe. Dacă ne uităm, 31 de decese în ultimele 24 de ore, 35 cel mai mare număre se înregistra pe 8 mai. Urmărim, evaluăm, nu avem o suprasolicitare în terapie intensivă chiar dacă avem 237 de cazuri în terapiile intensive.

Creșterea acestui număr ne arată și gravitatea cazurilor noi. Aeem 397 de cazuri în ultimele 24 de ore, din 11.800 de teste efectuate, rămânem pe aceeași creștere accentuată într-un context de transmitere comunitară accentuată, ceea ce ne face, până la aprobarea acelui text de lege, să reiterăm acele recomandări de distanțare fizică, de izolare la domciliu a celor confirmați pozitivi care au cerut externarea sau a celor asimptomatici, dar rămași cu un test pozitiv”, a declarat Nelu Tătaru.

Referitor la posibilitatea de a impune măsura de carantinare a Capitalei, Nelu Tătaru a declarat că în acest moment nu există niciun plan de izolare sau carantinare a unor localități. ”Suntem în momentul în care anchetele epidemiologice își fac treaba, evaluăm fiecare focar constituit, în acest moment nu avem focare care să necesite izolare sau un alt grad al stării de alertă.”

Ministrul Sănătății, despre creșterea accentuată a numărului de cazuri din București: ”Suntem pe a doua pantă ascendentă”. Ce spune despre reîntoarcerea la starea de urgență

Ministrul Sănătății: ”Suntem pe a doua pantă ascendentă

”Suntem pe a doua pantă ascendentă, suntem pe a doua cocoașă. Acum trei săptămâni, trei săptămâni jumătate, eram pe transmitere 0,6-0,7, acum suntem pe transmitere comunitară de 1,4. Avem un număr crescut de cazuri, rămâne să le putem gestiona. Așteptăm trecerea și aprobarea în Parlament a acestei legi, cu amendamente sau nu, să putem reveni la momentul internării, în gestionarea cazului de către un medic curant, precum și conduita izolării la domiciliu după externare.”, a mai spus Nelu Tătaru.

Referitor la întoarcerea la starea de urgență, ministrul Tătaru nu a exclus posibilitatea, însă, de asemenea, a menționat că în acest moment nu este cazul, dar s-ar putea institui la recomandarea INSP.

Despre problemele identificate în spitale, ministrul a susținut că au fost rezolvate toate sesizările legate de insuficiența cadrelor medicale. Nelu Tătaru a menționat că mulți medici au fost infectați cu noul coronavirus în țară, ceea ce arată transmiterea comunitară, însă neagă că de vină ar fi măsurile insuficiente de protecție dispuse de autoritățile naționale. ”Arată că la un moment dat, ori un moment de neatenție ori o suprasolicitare în a trata pacienții, pot duce și la contaminare”, a declarat ministrul.

Numărul de solicitări de externare a bolnavilor Covid-19, în scădere

Dacă zilele trecute peste 500 de persoane au anunțat că vor să plece din spitale, iar Raed Arafat a declarat că a existat inclusiv o persoană în stare gravă care a plecat din spitalul suport Covid-19, ministrul Nelu Tătaru a susținut că nu mai este cazul de astfel de situații. ”N-am solicitări pentru cazurile grave. Discuțiile pe care le-am avut în ultimele ore sunt legate doar de asimptomatiicii au solicitat plecarea înainte de cele 10 zile, dar în general, cazurile grave și medii au rămas în spitale. A fost un prim moment după deciziile și motivarea CCR care a creat un curent, dar în ultimele două zile au început să scadă acest număr de cazuri.”

În legătură cu declarațiile contradictorii ale lui ministrului Sănătății și ale premierului Orban privind scandalul de la Unifarm, primul susținând că avea cunoștințe despre caracatița de la Unifarm, acum Nelu Tătaru și-a schimbat declarația și a susținut că știa doar de dificultățile de comunicare din direcția Unifarm.

”Find mai mult neclarități atât în colaborarea cu Unifarmul, eu am și trimis în urmă cu o lună, o lună și jumătate, corpul de control acolo, precum și un corp de control de la Ministerul Finanțelor. Aceste controale s-au oprit odată cu ancheta DNA-ului. NU neapărat problemele erau cunoscute, cât colaborarea slabă, nu aveam informații dintr-o firmă care avea acționariat 100% al ministerului Sănătății.”
 
Referitor la secretizare contractelor de achiziții din perioada pandemiei, Ministrul Sănătății a precizat că a cerut explicații, după ce noua conducere a decis secretizarea acestora, motivând faptul că fac obiectul unei anchete DNA în curs.

 

×
Subiecte în articol: Nelu Tătaru stare de alerta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close