Antena 3 CNN Actualitate Orban: ”Avem mari speranţe că vom putea accesa într-un termen cât mai rapid fondurile europene”

Orban: ”Avem mari speranţe că vom putea accesa într-un termen cât mai rapid fondurile europene”

Premierul Ludovic Orban a cerut, joi, la începutul şedinţei de Guvern, ministerelor implicate în pachetul economic de relansare să lucreze pentru definitivarea actelor normative cuprinse în acesta. El a spus că are mari speranţe şi încredere în Ministerul Fondurilor Europene că vor putea fi accesate cât mai rapid fondurile europene.

Orban: ”Avem mari speranţe că vom putea accesa într-un termen cât mai rapid fondurile europene”
Sursa foto: Hepta
04 Iun 2020   •   18:40

"Ministerele implicate în pregătirea pachetului economic de relansare să lucreze pentru definitivarea actelor normative care sunt cuprinse în pachetul de relansare. Aici este vorba de Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii. Ministerul Fondurilor Europene în care avem mari speranţe şi avem multă încredere, domnul ministru, că vom putea accesa într-un termen cât mai rapid fondurile europene. Deocamdată am înţeles că putem să ne pregătim pentru absorbţia fondurilor din programul SURE, care e un program de măsuri active, de susţinere a ocupării Forţei de Muncă. Am înţeles că mai este vorba de un fond suplimentar care poate fi accesat în 2020-2022, despre ce fond e vorba, domnule ministru?”, a spus Ludovic Orban.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a explicat că mai poate fi accesat și fondul suplimentar al programului REACT-UE, disponibil în 2020-2022, din care putem atrage până la 1,5 miliarde euro pentru măsuri de sprijin ca urmare a crizei Covid.

"Să fim implicaţi activ în negocierea şi în decizia privitoare la Recovery Fund. Aici, domnul ministru, vă mandatez pe dumneavoastră să pregătiţi programul de recupare şi rezilienţă care va fi necesar pentru a putea accesa. Sigur încă nu este într-o formă finită regulamentul, reglementarea, dar deja putem avea câteva idei şi trebuie să fim cu un pas înainte astfel încât să ne facem temele cât de repede posibil”, a mai transmis Orban. 

El a mai cerut să fie modificată legislaţia care să permită accesarea fondurilor din programul Sure. 

”Împreună cu Ministrul Muncii, să lucrați la modificarea legislației care să ne permită accesarea fondurilor din programul SURE pentru că acolo este vorba despre munca flexibilă și sunt necesare câteva modificări legislative.”, a ordondat Orban.

Programul SURE destinat atenuării riscurilor de șomaj în situații de urgențã, necesită o garanție ce trebuie depusă de România, în valoare de 393 milioane de euro, pentru a putea accesa fonduri de până la 5 miliarde de euro.

Orban a vorbit și despre programul ”Recovery Found”, ce presupune punerea la dispoziţia statelor membre – ca urmare a unui credit luat la nivel european – a unei sume suplimentare de 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro urmează să fie acordate ca şi granturi, iar 250 miliarde sub formă de împrumuturi.

Orban: ”Avem pachetul de relansare economică”

 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close