Antena 3 CNN Actualitate Copiii cu probleme de sănătate nu vor mai fi mutaţi la maternităţi din ţară. Spitalul Universitar, dotat cu aparatură medicală de 64.000 de euro

Copiii cu probleme de sănătate nu vor mai fi mutaţi la maternităţi din ţară. Spitalul Universitar, dotat cu aparatură medicală de 64.000 de euro

Naşterea prematură a unui copil e un moment în care medicii trebuie să fie extrem de pregătiţi. Fără ajutor medical de urgenţă aceşti bebeluşi riscă să nu supravieţuiască. 

Copiii cu probleme de sănătate nu vor mai fi mutaţi la maternităţi din ţară. Spitalul Universitar, dotat cu aparatură medicală de 64.000 de euro
de Georgiana Adam    |    18 Mai 2021   •   15:18

Secţia de neonatologie a Spitalului Universitar din Capitală a fost dotată cu aparatură medicală vitală în valoare de peste 64.000 de euro. Astfel, copiii cu probleme de sănătate nu vor mai fi nevoiţi să fie transferaţi către alte maternităţi din ţară. 

Anul trecut, rata naşterilor premature la maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a fost de 14%, cu 4 procente mai mare faţă de media naţională. 

Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat secţia de Terapie intensivă neonatală a unităţii medicale cu sistem de hipotermie controlată pentru nou-născuţi şi un monitor de funcţii cerebrale. De asemenea, reţeaua de oxigen a secţiei a fost şi ea renovată.

"Primul echipament tratează nou-născutul cu asfixie la naştere, al doilea echipament e un aparat de diagnostic, ajută în tratamentul convulsiilor, se foloseşte la nou-născutul cu asfixie severă sau la prematuri cu diverse probleme, hemoragii cerebrale, meningite", a spus Cătălin Cârstoveanu, şef secţie Terapie Intensivă Neonatală la Spitalul Marie Curie.

Lipsa oxigenării creierului poate cauza sechele neurologice importante la 75% dintre supravieţuitori. Hipotermia controlată este o tehnologie utilizată de mulţi ani în ţările dezvoltate şi ajută la o scădere cu 25% a complicaţiilor neurologice. În ţara noastră, sunt puţine astfel de echipamente.

"O hipoxie la un copil care se naşte poate genera din copilul acesta un copil cu o copilărie pierdută, care nu mai există, pentru familie este un mare dezastru", a explicat dr. Cătălin Cârstoveanu.

Maternitatea spitalului Universitar are 10 locuri de terapie intensivă şi alte 10 locuri destinate prematurilor. Anul acesta în spital au fost peste 700 de naşteri, dintre care 76 de nou-născuţi prematuri şi 78 de bebeluşi spitalizaţi în Terapie intensivă. 

Şi alte secţii de neonatologie şi pediatrie ale spitalelor din ţara noastră vor fi echipate în perioada următoare.  
 

×
Subiecte în articol: Salvați Copiii
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close