Antena 3 CNN Actualitate Trei pacienţi au murit, după ce au rămas fără oxigen la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti

Trei pacienţi au murit, după ce au rămas fără oxigen la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti

Trei pacienţi au murit, în această seară, după ce au rămas fără oxigen, într-o unitate mobilă de Terapie Intensivă aflată la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.

Trei pacienţi au murit, după ce au rămas fără oxigen la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti
de Alin Tarnovschi    |    12 Apr 2021   •   20:31

Totul s-a întâmplat, în această după-amiază, în jurul orei 17.00, la unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş, acolo unde se aflau opt pacienţi bolnavi de COVID-19 şi care erau în stare gravă.

În urma unei erori la sistemul de oxigen al TIR-ului ce aparţine Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ventilatoarele care îi ajuta pe pacienţi să trăiască s-au oprit.

Drept urmare, cel puţin trei pacienţi au murit, în timp ce ceilalţi cinci au fost transferaţi la alte spitale din Bucureşti.

La faţa locului s-au deplasat membri unei echipe tehnice, aceştia stabilind că presiunea oxigenului a fost mai mare decât limita permisă, motiv pentru care un sistem de siguranţă a blocat ventilatoarele.

Jandarmi mobilizaţi la Spitalul Victor Babeş, după ce trei pacienţi au murit din cauza unei avarii

Ceilalţi cinci pacienţi care au supravieţuit au fost puşi imediat pe butelii de oxigen, iar ulterior au fost transferaţi astfel: unul în interiorul Spitalului Victor Babeş, unul la Spitalul Floreasca, unul la Spitalul Bagdasar Arseni şi unul la Spitalul ROL 2 Militar.

"Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB).  

Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.

Un angajat a refuzat să intre în TIR-ul de Terapie Intensivă de la Victor Babeş de frica virusului

Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni" și Spitalul Floreasca.

Ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului", se arată într-o informare a Ministerului Sănătăţii.

Reacţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

"Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță  a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului  a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor  care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Dosar pentru ucidere din culpă, după moartea a trei pacienţi lăsaţi fără oxigen la Spitalul Victor Babeş

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creșterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. 

Instalarea și operaționalizarea  Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului. 

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș 
- 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
- 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
- 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
- 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator", se arată în comunicatul DSU.

Comunicat oficial al Spitalului Victor Babeş, după tragedia în care au murit trei pacienţi

"În această seară, în jurul orei 17:00, la Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş” - operațională începând cu data de 10.09.2020 - a avut loc o avarie ale cărei cauze sunt investigate în acest moment.

Din păcate, în ciuda eforturilor personalului medical, în urma acestui eveniment nefericit au decedat trei dintre cei opt pacienți bolnavi de COVID-19 internați în Unitatea mobilă de Terapie intensivă.

În ceea ce îi privește pe ceilalți cinci pacienți, patru au fost transferați în siguranță la alte spitale, iar unul a fost relocat în secția principală de Terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş”.
În prezent, la fața locului se desfășoară ancheta organelor abilitate în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei, iar personalul medical și cel auxiliar din cadrul unității sanitare acordă întregul lor sprijin pentru aflarea adevărului.

Vom continua să informăm opinia publică în mod transparent privind evoluția situației, pe măsură ce amănunte suplimentare vor fi disponibile.

Conducerea și întreg personalul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş” transmit cele mai sincere condoleanțe și sunt alături de familiile celor decedați în acest tragic eveniment", se arată în comunicatul spitalului.

×
Subiecte în articol: Spitalul Victor Babeş
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close