Antena 3 CNN Actualitate Prima zi de relaxare! Noile măsuri care intră în vigoare de astăzi, după un an de stare de alertă

Prima zi de relaxare! Noile măsuri care intră în vigoare de astăzi, după un an de stare de alertă

România își dă masca jos. România începe să zâmbească. La fix un an de la introducerea stării de alertă avem parte de prima zi de relaxare: nu mai purtăm mască în aer liber și putem merge la spectacole și la activități sportive, în anumite condiții.

Prima zi de relaxare! Noile măsuri care intră în vigoare de astăzi, după un an de stare de alertă
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    15 Mai 2021   •   11:34

Din 15 mai se elimină restricțiile privitoare la purtarea măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice, piețe, târguri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Se elimină restricțiile privitoare la circulația pe timp de noapte a persoanelor și cele privind programul operatorilor economici până la ora 21.
Se stabilește programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor și teraselor în intervalul orar 5 – 24.
Se creează posibilitatea ca în spațiile deschise competițiile sportive să se poată desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea va fi, însă, permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tip drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membri ai aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 4 persoane, iar organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private sunt permise numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție. 
Și aici, participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

De asemenea, se permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și de maxim 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ / localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Se permite activitatea cu publicul operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și / sau fitness fără a depăși 50% din capacitatea maximă în județele / localitățile unde incidența la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 7 mp pentru fiecare persoană.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și / sau fitness fără a depăși 70% din capacitatea maximă în județele / localitățile unde incidența la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 mp pentru fiecare persoană dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Un an de stare de alertă

România a intrat în stare de urgenţă pe 16 martie 2020, iar din 15 mai 2020, țara a trecut la starea de alertă, actualizată normativ la fiecare lună. Actuala stare de alertă expiră pe 11 iunie 2021, dar de azi intră în vigoare măsurile pentru relaxarea restricţiilor.
Starea la alertă va continua, însă într-o variantă mult mai relaxată.

Klaus Iohannis decreta starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie 2020, pentru 30 de zile. La jumătatea lunii aprilie 2020, măsura era prelungită, astfel că am continuat în starea de urgenţă până pe 14 mai 2020. Din 15 mai 2020, s-a trecut la starea de alertă, dar în primele trei zile autorităţile nu au putut aplica amenzi celor ce nu au respectat restricţiile. Asta pentru că legea stării de alertă, aprobată de Parlament, a intrat în vigoare abia pe 18 mai 2020.
De atunci, starea de alertă a fost prelungită în fiecare lună, cu câte 30 de zile. Iar ultima prelungire a intrat în vigoare chiar joi, 13 mai 2021.
Între timp însă, preşedintele a anunţat relaxarea restricţiilor.
România în starea de urgenţă/ alertă: Momente cheie
16 martie 2020 - România intră în stare de urgenţă
14 mai 2020 - Ultima zi de stare de urgenţă în România
15 mai 2020 - România trece la starea de alertă
9 noiembrie 2020 - Masca devine obligatorie oriunde în afara locuinţei, cu mici excepţii
9 noiembrie 2020 - Circulaţia pe timpul nopţii e restricţionată în intervalul 23:00 - 05:00
14 martie 2021 - Circulaţia pe timpul nopţii e restricţionată în intervalul 22:00 - 05:00
13 mai 2021 - Starea de alertă e prelungită cu alte 30 de zile, până pe 11 iunie
13 mai 2021 - Klaus Iohannis anunţă relaxarea măsurilor
15 mai 2021 - Purtarea măştii nu mai e obligatorie în spaţiile deschise, cu excepţia locurilor aglomerate
15 mai 2021 - Circulaţia nu mai e restricţionată pe timpul nopţii
15 mai 2021 - Magazinele îşi reiau programul normal
15 mai 2021 - Dispar restricţiile privind circulaţia, masca nu mai e obligatorie în spaţiile deschise, magazinele funcţionează cu program normal.

Sursa: Mediafax
 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close