Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum folosim corect articolul genitival ”al”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum folosim corect articolul genitival ”al”

Facem gramatică astăzi pentru că am primit recent o întrebare foarte interesanta: "Autor a doua goluri" sau "autor al două goluri". Cum exprimăm aici relația de genitiv?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum folosim corect articolul genitival ”al”
26 Mai 2020   •   13:21

Foarte multă lume se gândește că avem acolo un articol posesiv genitival, acel AL, pentru care trebuie să alegem un acord corect. Ei, situația e un pic diferită aici și vă explic imediat. Așadar: "autor al două goluri" sau "autor a două goluri"?

GREŞIT: autor al două goluri

CORECT: autor a două goluri

Articolul genitival AL se acorda în gen și număr cu regentul substantivului în genitiv. Adică spunem: "un gol al fotbalistului, un gând al fetei, aceste caiete ale copiilor, o carte a scriitorului". Articolul genitival funcționează când substantivul în genitiv are flexiune, adică poate primi mărci de caz, că aici: un gol al fotbalistuLUI, toate aceste cărți ale copiiLOR, o carte a scriitoruLUI.

Să vedem ce se întâmplă însă cu exemplul nostru: "autor al două goluri" sau "autor a două goluri"? Ei bine aici nu mai avem un articol genitival. De ce? Când substantivul în genitiv nu poate exprima flexiunea, adică e invariabil, sau are în față un element invariabil care blochează el flexiunea, cum e numeralul aici, atunci acolo nu mai apare articolul genitival, ci prepoziția "a". Așadar varianta corectă este: "autor A două goluri"

Să vedem cele două situații. Spunem: "autor al golurilor", cu articol genitival, dar "autor A două goluri", pentru că în momentul în care avem un element care blochează flexiunea elementului în genitiv, numeralul 2 aici, nu mai avem articol genitival, ci aceasta prepoziție A.

Să vedem și alte exemple: spunem "faptele bune ALE oamenilor", DAR "faptele bune A astfel de oameni". Aici flexiunea e blocata nu de un numeral, ci de gruparea "astfel de". Așadar nu mai avem flexiune de genitiv și apare prepoziția A.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close