Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. De unde vine expresia „a fuma ca un șarpe”

Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. De unde vine expresia „a fuma ca un șarpe”

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe Cuvânt” de unde vine expresia „a fuma ca un șarpe”

Pe Cuvânt, cu Ana Iorga. De unde vine expresia „a fuma ca un șarpe”
17 Ian 2020   •   11:05

Este greu de zis de unde vine expresia „a fuma ca un șarpe”, putem face câteva presupuneri dar nu este la fel de clar ca în ca în cazul expresiei „a fuma ca un turc”.

Moda tutunului este la noi din epoca fanariotă dar a fost luată de la turci, așa că este destul de limpede de ce avem comparația „a fuma ca un turc”. Mai avem și expresia „a fuma ca o locomotivă”, unde iar este simplu să ne explicăm originea expresiei, de la locomotiva cu aburi. Dar șarpe fumând nu a văzut nimeni până acum așa că trebuie să ne imaginm alte surse ale expresiei. 

a fuma ca un șarpe = a fuma mult, trăgând din țigară. 

O ipoteză ar fi că vine de la narghilea, țeava aceea flexibilă care încolățește și leagă luleaua de vasul cu apă parfumată. Are exact această formă șerpuitoare și de aici probabil asocierea cu reptila. 

O altă ipoteză ar fi că șarpele în această expresie ar fi apărut în virtutea unei sinonimii vechi, între șarpe zmeu și balaur, ființe care apar scoțând fum pe gură. 

Ar mai fi o explicație, legată tot de epoca fanariotă. Ciocoiul autohton ar fi fost asociat cu un șarpe, viclean, și cum obicieiul fumatului avea mare legătură cu fanariotul, șarpele metaforic ar fi putut duce la expresia „a fuma ca un șarpe”. 

De unde vine expresia „a fuma ca un șarpe”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close