Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Dezacorduri frecvente întâlnite în presă

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Dezacorduri frecvente întâlnite în presă

Ana Iorga a enumerat în cadrul rubricii "Pe cuvânt" o serie cu exemple dezacorduri întâlnite în presă. "Este o greşeală frecventă pe care o facem atunci când uităm să acordăm în caz un adjectiv participial cu substantivul pe care-l însoţeste", a detaliat Ana Iorga.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Dezacorduri frecvente întâlnite în presă
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mai 2021   •   16:22

Aşadar:

"Atitudinea studentei prinsă copiind la examen sau atitudinea studentei prinse copiind la examen? Corect e atitudinea studentei prinse, nu prinsă. "Sosirea profesoarei invitată de voi" sau "Sosirea profesoarei invitate de voi"? A doua variantă e corectă: sosirea profesoarei invitate de voi.

Să vedem şi un exemplu din presă. 

 "Ce stă în spatele deciziei fără precedent luată de Patriarhul Daniel", citim pe stiripesurse.ro. Substantivul "decizia" e aici în cazul genitiv, prin urmare şi adjectivul participial care-l însoţeşte trebuie să aibă formă de genitiv-dativ. Deci să se acorde în caz. Ştim deja din şcoala primară că adjectivul trebuie să se acorde în gen, număr şi caz cu substantivul. Ce observăm aici? Adjuctivul participial "luată" are formă de nominativ-acuzativ, deci nu se acordă în caz.

Să vedem varianta corectă. 

 "Ce stă în spatele deciziei fără precedent luate de Patriarhul Daniel". Acesta este acordul corect în caz. adjectivul trebuie să aibă formă de gentiviv-dativ. Să recapitulăm: Ştiu decizia luată. Dar: Ştiu ce e-n spatele deciziei luate. 

 Alt exemplu: "Starea femeii rănită în accident". Substantivul "femeie" apare în genitiv, deci şi adjectivul "rănită" trebuie să aibă formă G-D. 
 Varianta corectă: "Starea femeii rănite în accident". Trebuie să facem acordul în caz. 

Nu e greu de reţinut: decizia luată versus în spatele deciziei luat", a explicat Ana Iorga în cadrul rubricii de vineri a emisiunii "Pe cuvânt".

Vă rog să-mi semnalati şi alte probleme de acord, situaţii în care sunteţi ezitanţi sau chiar nu ştiţi care e varianta corectă. Acordul întinde multe capcane, deci sunt sigură că v-aţi confruntat cu tot felul de exemple complicate", a spus Ana Iorga.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close