Antena 3 CNN Actualitate Profesorul Dan Voiculescu: "Copierea măsurilor abuzive ale regimului Băsescu este nefastă pentru întreaga națiune"

Profesorul Dan Voiculescu: "Copierea măsurilor abuzive ale regimului Băsescu este nefastă pentru întreaga națiune"

Guvernul Cîțu riscă să copieze măsurile abuzive ale regimului Băsescu, deși PNL le contesta la vremea respectivă. De exemplu, interzicerea cumulului pensiilor cu salariul de la stat, măsura introdusă și în 2010 și eliminată patru ani mai târziu în parlament chiar cu sprijinul PDL, pentru că s-a considerat a fi o încălcare a unui drept fundamental. Profesorul Dan Voiculescu avertizează că revenirea la astfel de măsuri este nefastă.

Profesorul Dan Voiculescu: "Copierea măsurilor abuzive ale regimului Băsescu este nefastă pentru întreaga națiune"
de Georgiana Adam    |    28 Feb 2021   •   15:19

Tema cumulului salariu-pensie a generat nenumărate dezbateri, atât pe plan intern cât și în întreaga Europă, făcând chiar obiectul unor hotărâri ale CEDO încă din 2002.

Opinie dominantă este aceea că interdicția a acestui tip de cumul reprezintă o încălcare a unor drepturi câștigate. Și totuși, în 2010 regimul condus de Traian Băsescu a ignorat această opinie și a introdusă interdicție.

În septembrie 2010, cu sprijinul colegilor de la PSD și PNL, am reușit chiar eliminarea interdicției în comisiile pentru buget și muncă, însă plenul Camerei Deputaților, controlat atunci de majoritatea PDL a respins hotărârea celor două comisii!

După zeci de ani de experiență în politică și economie consider că ar fi o greșeală impardonabilă şi o nedreptate monumentală", spune profesorul Dan Voiculescu.

Asta pentru că, pensia reprezintă un drept câștigat ireversibil prin cotizarea la bugetul asigurărilor sociale de stat și îndeplinirea vârstei legale de pensionare, iar interdicția de angajare în sistemul public impusă unei persoane care îndeplinește toate criteriile de performanță pentru ocuparea unei anumite funcții reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului la muncă și o îngrădire arbitrară a unor drepturi financiare

"În 2010, 2011 și 2012, inclusiv Partidul Național Liberal a susținut aceste poziții absolut legitime.

De altfel, în 2012, Partidul Național Liberal a propus o inițiativă legislativă care viza eliminarea interdicției, iar în 2014 a votat pentru ridicarea interdicției.

Sunt convins că și astăzi sunt foarte mulți liberali care au același respect pentru garantarea unor drepturi câștigate prin zeci de ani de muncă și respectarea legislației în vigoare", a mai spus profesorul Dan Voiculescu.

Chiar și după ce au împlinit 65-70 de ani persoanele cu adevărat competente, responsabile, talentate pot avea contribuții incontestabile la optima funcționare a unei instituții publice, în beneficiul întregii societăți românești.

"Este elocventă istoria noastră recentă, în perioada 2005-2014 marcată de tăieri neconstituționale de pensii, protocoale secrete care afectau actul de justiție, dezastre comice și sociale generate de orgolii politice, răzbunări sau diletantism. Am convingerea că guvernul actual nu va repeta abuzurile regimului Băsescu", conchide profesorul Dan Voiculescu.

×
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close