Antena 3 CNN Actualitate PNL vrea fose septice în loc de canalizare

PNL vrea fose septice în loc de canalizare

PNL vrea să înlocuiască racordarea la canalizare cu fose septice, respectiv o fosă septică la 20-30 de case.

PNL vrea fose septice în loc de canalizare
27 Ian 2020   •   17:30

Ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, a fost prins în offside la o conferinţă de presă. Acesta s-a bâlbâit şi s-a uitat pe pereţi când a trebuit să spună câte locuinţe mai au toalete în curte. A spus, cu greutate, că 80% din gospodăriile din mediul rural au WC-uri afară. Doar că datele Institutului Naţional de Statistică, pe anul 2018, îl contrazic. La sate sunt 90% din gospodarii cu toalete în curte, iar la oraş mai sunt în jur 10%.

Iar liberalul Florin Roman a lansat azi o variantă pentru ca până anul viitor nicio gospădărie să nu mai aibă toalete în curte: guvernul, prin ministerul Dezvoltării, să aloce bani pentru montarea unor fose septice, la care să fie racordate 20-30 de gospodării.

Ministrul ''Grindă'', prins în offside de jurnalişti

"Nu pot să spun că este ideea mea. Este ideea unor primari cu care eu am discutat, din zona Munţilor Apuseni, care au spus "domnule, noi, care avem 16 cătune, pentru a realiza lucrarea de canalizare se ridică undeva la 25-30 de miliarde de lei vechi". Şi atunci noi am preferat să mergem pe un sistem de fose septice, aşa cum se întâmplă în zona de munte din Austria şi din Elveţia, unde aceste fose sunt conectate la depozitul centrul, de acolo se adună partea de levigat, după care se transportă la staţia de epurare. Costul pentru o asemenea fosă, cu tot ceea ce înseamnă partea de conducte, merge undeva, pe piaţa liberă, la echivalentul a 10.000 de euro. Ori, într-o comună cu zece sate s-ar rezolva o problemă, util şi ieftin", a declarat Florin Roman, inițiatorul proiectului, la Antena 3.

PNL vrea fose septice în loc de canalizare

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close