Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Alexandru Rafila: 'O mască de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante total'

Prof. dr. Alexandru Rafila: 'O mască de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante total'

Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, a explicat cum trebuie înțeles ordinul privind obligativitatea măștilor în spațiile publice și a reiterat că măștile chirurgicale, de unică folosință, trebuie folosite doar o singură dată.

Prof. dr. Alexandru Rafila: 'O mască de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante total'
Sursa foto: Antena 3
25 Mai 2020   •   21:42

Prof. Rafila a vorbit, în exclusivitate la Antena 3, despre pauzele ce trebuie luate, la intervale regulate, în ceea ce privește purtarea măștii.

”Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră - două, trebuie să respiri normal, fără mască.”

Profesorul a reiterat că măștile chirurgicale se poartă doar o singură dată, după care se aruncă cu grijă pentru a evita contaminarea.

„Măștile de unică folosință, chirurgicale sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată.”, a spus prof. dr. Rafila.

„Mie nu mi place că oamenii iau măsurile în extrem. Trebuie să înțelem ce scrie în actul normativ, dar și spiritul acestor lucruri. Aceste lucruri trebuie și explicate, (...) nu doar să citim niște interdicții sau recomandări, pe care nici măcar nu putem să le comentăm. Sunt foarte multe elemente care schimbă percepțiile unei persoane, iar noi trebuie să răspundem tuturor oamenilor, indeiferent de individualitatea pe care o are fiecare”, a mai spus prof. Rafila în legătură cu etapele ce trebuie urmate atunci când se impun măsuri noi pentru cetățeni.

Prof. dr. Alexandru Rafila: ' O mască de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante total'

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close