Antena 3 CNN Actualitate Prof. Horațiu Moldovan, despre evoluția pandemiei și programul național de testare: "Există elemente de optimism, putem gestiona"

Prof. Horațiu Moldovan, despre evoluția pandemiei și programul național de testare: "Există elemente de optimism, putem gestiona"

Secretarul de stat prof. Horațiu Moldovan a dezvăluit, în premieră la Antena3, informații exclusive despre evoluția pandemiei în România. Conform prof. Moldovan, evoluția cazurilor de Covid-19 este una constantă, ceea ce îl face optimist că vom ajunge în faza de platou dacă nu vom avea parte de o nouă explozie a cazurilor.

 Prof. Horațiu Moldovan, despre evoluția pandemiei și programul național de testare: "Există elemente de optimism, putem gestiona"
de Cristina Tudorache    |    05 Aug 2020   •   22:15

”N-aș face afirmația că este o situație deosebit de îngrijorătoare, sigur nu este un număr mic cum a fost în prima parte a evoluției epidemiei din primele 3 luni. Ne confruntăm cu un număr relativ mare, dar este un număr relativ constant, aproximativ 1.200-1.300 de pacienți/zi.

Prof. Horațiu Moldovan explică evoluția pandemiei și oferă informații, în premieră, despre programul național de testare: ”Există elemente de optimism, putem gestiona”

 Prof. Horațiu Moldovan explică evoluția pandemiei: ”Există elemente de optimism, putem gestiona situația”

De asemenea, rata de mortalitate se menține relativ constantă în ultima săptămână. În ceea ce privește numărul de pacienți din Terapie Intensivă, înainte, în prima parte a epidemiei am avut în jur de 250 pe zi, acum avem peste 400, dar și acest număr se încadrează pe o linie relativ constantă, nu avem de-a face cu o explozie, o creștere exponențială.

Atâta timp cât această creștere este liniară, moderată, există elemente de optimism, în sensul că putem gestiona situația. Putem să îngrijim și mai mulți pacienți decât în momentul de față.”, a declarat prof. Horațiu Moldovan, în emisiunea Subiectiv, de la Antena3.

Prof. Moldovan consideră că dacă reușim să menținem situația la nivelul din prezent, avem șanse să ajungem curând în faza de platou, ”cu o anumită doză de optimism”.

Secretarul de stat afirmă că, în gestionarea pandemiei, România a împrumutat modele de la alte state, dar a avut și inițiative proprii.

În ceea ce privește conceptul de ”caz suspect” acesta a evoluat semnificativ din februarie până în iulie, iar prof. Moldovan afirmă: ”Într-o primă fază, era considerat pacient suspect cel care venea strict din China, iar la următoarea evaluare am lărgit aria geografică pentru că ea s-a lărgit: au apărut cazuri în Europa, în SUA. Noțiunea a evoluat de la o singură regiune, progresiv. Este firesc să facem lucrul acesta.

Astăzi conceptul de caz suspect este total diferit, vorbim despre caz comunitar, despre infecție asociată asistenței medicale și desigur la pacienții cu insuficiență respiratorie acută sau cu context semnificativ din punct de vedere clinic.”, a mai explicat prof. Horațiu Moldovan.

Prof Moldovan, despre programul național de testare

”Nu putem testa pe toată lumea, 18 milioane de oameni este imposibil, abia acum avem un milion  și ceva de pacienți testați. Nu avem posibilitatea tehnică, este clar că trebuie să testăm doar o parte. Ca atare, trebuie să aplicăm niște principii de epidemiologie ca să testăm pacienții care au șansa cea mai mare să fie pozitivi, ca să-i depistăm și să-i izolăm de alții, conform definiției de caz. 

Dacă testăm pe toată lumea, putem avea un caz la o mie, dacă testăm la rând, fără criterii epidemiologicii, atunci nu are reprezentativitate. Putem testa un eșantion după criterii științifice. Am ales 30.000 de oameni, se testează, este un program care se derulează, început acum două săptămâni. Este vorba despre o testare serologică. Rezultatele le putem extrapola la întreaga populație”, a explicat prof. Horațiu Moldovan.

Miercuri, 4 august, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 1.309 îmbolnăviri noi șo 922 de cazuri reconfirmate, din 26.323 de teste efectuate în ultimele 24 de ore. Totodată, sunt 464 de pacienți cu Covid-19 internați în secțiile de Terapie Intensivă. De la ultima comunicare de ieri, 41 de români și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. Rata de infectare în România se menține la 4,97%.

×
Subiecte în articol: Horațiu Moldovan testare evolutie
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close