Antena 3 CNN Actualitate Zeci de mii de oameni pe străzile din Varșovia, într-un protest împotriva interzicerii avortului!

Zeci de mii de oameni pe străzile din Varșovia, într-un protest împotriva interzicerii avortului!

Zeci de mii de polonezi veniți din toată țară au protestat pe străzile Varșoviei, vineri seară, împotriva interzicerii avortului. Preşedintele Andrzej Duda a anunţat că va propune un proiect de lege care să reintroducă posibilitatea întreruperii de sarcină în cazul unor anomalii grave ale fătului, într-o încercare de a calma opinia publică

Zeci de mii de oameni pe străzile din Varșovia, într-un protest împotriva interzicerii avortului!
de Mia Lungu    |    30 Oct 2020   •   23:37

Zeci de mii de polonezi veniți din toată țara au protestat pe străzile Varșoviei, vineri seară, împotriva interzicerii avortului. Aceștia au încălcat restricțiile legate de pandemia COVID-19 pentru a-și exprimă indignarea împotriva controversatei decizii a Curții Constituționale poloneze. Este a 9-a zi de proteste.

Manifestaţia de vineri a început la ora 16:00 GMT, iar unele surse susțin că, la un moment dat, pe străzile din Varșovia au mărșăluit peste 100.000 de oameni. 

„Suntem pregătiţi să ne batem până la capăt”, a declarat vineri Marta Lempart, cofondatoare a mişcării Greva femeilor, care a lansat apelul la manifestaţie.

Un dispozitiv impresionant de forţe de ordine, inclusiv poliţie militară, a fost desfăşurat în toată capitala poloneză ca urmare a confruntărilor între protestatare şi militanţi ai extremei drepte din ultimele zile.

 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, promite excepții în legile de interdicție a avortului

Preşedintele Andrzej Duda, a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.

„Când testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite”, a precizat președintele Duda într-un comunicat.

Protestele au loc în contextul în care Curtea Constituţională a Poloniei a decis că legea care permitea avortul în cazul unor defecte congenitale ale fătului este neconstituţională, mai ales că țara avea deja unele din cele mai stricte legi anti-avort din toată Europa.

×
Subiecte în articol: protest Varsovia avort legi Polonia
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close