Antena 3 CNN Actualitate Scenariu-șoc: Revin măsurile drastice anti-COVID. Alexandru Rafila explică ce se va întâmpla în perioada următoare: ”Eu sper să...”

Scenariu-șoc: Revin măsurile drastice anti-COVID. Alexandru Rafila explică ce se va întâmpla în perioada următoare: ”Eu sper să...”

Tot mai mulți specialiști vorbesc despre revenirea măsurilor drastice împotriva coronavirusului. Suntem deja în al doilea val al pandemiei, spun unii dintre aceștia, și astfel se va impune același scenariu precum cel din starea de urgență din această primăvară.

Scenariu-șoc: Revin măsurile drastice anti-COVID.  Alexandru Rafila explică ce se va întâmpla în perioada următoare: ”Eu sper să...”
de Laura Dinu    |    22 Sep 2020   •   11:52

Autoritățile se feresc să discute direct despre asta, având în vedere că este ultima săptămână de campanie. Dimpotrivă, vin chiar mesaje pe căi oficiale potrivit cărora infecțiile vor scădea simțitor în țara noastră începând de luna viitoare. 

Având în vedere că, în ultima vreme, se vorbește din ce în ce mai mult de scenariul potrivit căruia, după alegeri, România va intra într-un lockdown total, Alexandru Rafila a încercat să lămurească situația. 

Alexandru Rafila: ”Eu pot să vă spun că, în mod evident, numărul de cazuri a crescut”

”Eu nu știu care sunt scenariile la nivelul Guvernului legate de o eventuală creștere a numărului de cazuri. Eu pot să vă spun că, în mod evident, numărul de cazuri a crescut, dacă comparăm cu ceea ce s-a întâmplat în perioada anterioară. Am trecut de la 1,200 de cazuri, media săptămânală, pe la 1,400 - 1,500 de cazuri, deci este o creștere de aproximativ 20% a numărului de cazuri. 

În ceea ce privește măsurile care ar putea fi luate, eu sper să nu ajungem la situația anterioară, și dacă se vor lua măsuri, să se ia punctual pentru anumite zone sau localități sau anumite părți dintr-o localitate unde se înregistrează o transmitere comunitară intensă”, a declarat reprezentantul României la OMS. 

Nelu Tătaru: ”În octombrie putem avea o pantă descendentă”

Însă Ministrul Sănătății a făcut ieri o declarație surprinzătoare care contrazice avertismentele medicilor din ultima lună. Nelu Tătaru susține că luna octombrie ar putea aduce o scădere a numărului de cazuri de coronavirus din România în condițiile în care luna aceasta s-au redeschis restaurantele, cinematografele, teatrele și, în plus, duminică românii sunt așteptați la urne.

”Avem o lună septembrie destul de încărcată, redeschiderea restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, întoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport, începerea școlii, campania electorală, alegerile de pe 27.

Respectarea unor reguli, au niște norme de aplicare și funcționare în vederea unei bune funcționări cu riscuri cât mai mici. Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou alternând în jurul a 1500 de cazuri. Dacă menținem, ne putem gândi că, în a doua jumătate a lunii octombrie, putem avea o pantă descendentă”, declara ministrul Nelu Tătaru. 

Adrian Marinescu: ”Este greu de crezut”

Însă medicul infecționist, Adrian Marinescu, nu este de aceeași părere.

”Legat de luna octombrie, sigur, noi toți ne-am gândi să fie în acest fel. Dar cred că e destul de greu de crezut. Nu aș face o astfel de prognoză, pentru că nu aș avea date în spate. Până la urmă luna septembrie e o lună încărcată, avem deja multe cazuri, suntem deja într-o creștere evidentă, astfel încât e greu de grezut că în octombrie să fie niște date noi, poate în context european, care să ducă la această scădere.

Oricum, România nu poate ieși din rândul țărilor europene. Această creștere se întâmplă cam în toate țările din Europa și probabil că va continua și în săptămânile următoare”, a declarat medicul. 

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close