Antena 3 CNN Actualitate Semnele ascunse ale cancerului de sân. Medic: "Când apar aceste modificări, femeile ar trebui să meargă la un consult"

Semnele ascunse ale cancerului de sân. Medic: "Când apar aceste modificări, femeile ar trebui să meargă la un consult"

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din lumea întreagă. Dar da, şi bărbaţii pot face un cancer de sân şi e mult mai grav ca în rândul femeilor. Există anumite analize care ne spun dacă putem suferi o astfel de maladie, iar chirurgul Ștefan Tucă ne spune și despre ce este vorba. Aflăm și care sunt simptomele, dar și cum îl putem preveni. 

Semnele ascunse ale cancerului de sân. Medic: "Când apar aceste modificări, femeile ar trebui să meargă la un consult"
Sursa foto: pixabay.com
de Milena Niță    |    06 Apr 2021   •   10:18

Simptomele cancerului mamar sunt diferite şi depind de caz la caz.

De aceea, "e bine ca fiecare femeie să-şi facă o autopalpare a sânului cu care poate depista existenţa unor anomalii la nivelul ţesutului mamar, de la mici noduli la nişte modificări ale tegumentului, existenţa unor scurgeri care ar trebui să le facă să se gândească la un consult, pentru explorarea ţesutului mamar", a spus medicul Ştefan Tucă, marţi, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Semnele ascunse ale cancerului care ne duc la medic

Specialistul spune că sunt paciente care au antecedente în familie - mamă, soră, fiică ce au avut astfel de formaţiuni tumorale la nivelul sânului - şi care ar trebui să meargă la 30-40 ani să facă o ecografie mamară, o mamografie.

Sunt multe cauze ale cancerului de sân. "Între ele, aş putea menţiona prima menstruaţie debutată precoce, lipsa alăptării, lipsa unei sarcini, contraceptivele administrate pe o perioadă îndelungată, 8-10 ani fără întrerupere, dar şi fumatul, obezitatea, determinismul genetic, consumul de alcool, ereditatea", explică dr. Tucă.

Totuşi, există persoane care au în familie antecedente şi nu dezvoltă cancer de sân, dar sunt şi persoane fără antecedente şi care, din cauza factorilor de risc, pot face tumori mamare.

Şi bărbaţii fac cancer la sân

"Aşadar, şi bărbaţii pot face cancer de sân şi, din păcate, este mult mai grav la ei decât la femei, factorii de risc fiind aceiaşi", precizează medicul.

Atunci când este descoperit în stadiu incipient, însă, acest cancer de sân se poate vindeca, pentru că există imagişti care explorează ţesutul mamar şi la depistarea unor nodului milimetrici îi trimit la examen hispotaologic.

Cancerul mamar se vindecă

În ce priveşte vârsta, "în adolescenţă cancerele de sân sunt mai rare. Dar sunt paciente destule care au venit de la 30 de ani. Ca perioadă de apariţie, se intalează de obicei după 50 de ani", a adăugat dr. Ştefan Tucă.

Odată vindecat, spune medicul, cancerul mamar nu mai apare, mai ales dacă este tratat corect şi se iau măsuri de siguranţă.
 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close