Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de sănătate. Când ne îngrijorează durerea sânilor - Semnele care trebuie să ne ducă la medic

Sfat de sănătate. Când ne îngrijorează durerea sânilor - Semnele care trebuie să ne ducă la medic

Mastodinia, sau popular vorbind, durerea de sân este o afecţiune deranjantă pe care fiecare femeie ajunge să o trăiască într-un moment al vieţii. Ginecologul Erna Stoian ne spune la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea” ce ascunde o astfel de durere şi mai ales, cum o putem preveni. Mare atenţie! Tumorile la sân nu dor, aşa că o ecografie anuală este necesară pentru fiecare femeie trecută de 18 ani.

Sfat de sănătate. Când ne îngrijorează durerea sânilor - Semnele care trebuie să ne ducă la medic
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Cigolea    |    07 Iul 2020   •   10:43

Ginecologul Erna Stoian a clasificat durerile de sâni în două categorii: cliclice, care sunt legate de ciclul menstrual şi cele aciclice care afectează de obicei un singur sun, iar durerea ar trebui să ne îngrijoreze.

''Mastalgia, durerea de sâni este o afecţiune foarte frecventă la femei. Durerile de sâni sunt clasificate în dureri ciclice, care sunt legate de ciclul menstrual şi din dureri care nu sunt legate de ciclul menstrual.

Cele ciclice sunt nişte dureri care apar foarte frecvent atunci când suntem tinere, când suntem în premenopauză şi se asociază cu menstruaţia. Ele apar înaintea de venirea menstruaţiei şi dispar după aceea, odată ce menstruaţia apare. Caracteristic este faptul că le simţim la ambii sâni şi se pot asocia cu o tensiune în sâni şi chiar cu umflarea sânilor dacă avem un sindrom premenstrual mai sever.

Durerile aciclice, cele care nu sunt legate de ciclul menstrual sunt nişte dureri care apar la femeile postmenopauză, deci după instalarea menopauzei şi se caracterizează prin faptul că afectează de obicei un singur sân. Este o durere localizată care se manifestă ca o strângere, ca o arsură într-unul din sâni şi nu este legată de menstruaţie. O astfel de durere trebuie să ne îngrijoreze mai tare decât durerea ciclică legată de ciclul menstrual şi dacă la autopalpare, palpăm vreo formaţiune sau observăm modificarea tegumentului sânului, înroşirea lui sau modificarea aspectului, atunci trebuie să ne prezentăm la medic'', a explicat medicul ginecolog.

×
Parteneri
Trei zile cu trei anotimpuri în România. Temperaturile scad drastic
x close