Antena 3 CNN Actualitate Simptomele care te trimit urgent la medic! Este afecțiunea care lovește indiferent de vârstă

Simptomele care te trimit urgent la medic! Este afecțiunea care lovește indiferent de vârstă

La ”Sfat de sănătate” aflăm tot ce este necesar despre anevrismul cerebral. Este important să știm că 90% dintre anevrismele cerebrale sunt asimptomatice, dar că există câteva semne care te pot trimite la medic, ca măsură de prevenție. Medicul neurolog, Răzvan Radu, ne explică când este cazul să ne îngrijorăm.

Simptomele care te trimit urgent la medic! Este afecțiunea care lovește indiferent de vârstă
de Laura Dinu    |    18 Sep 2020   •   11:30

”Un anevrism cerebral este, de fapt, o dilatație a peretelui arterial cerebral. Creierul, la fel ca orice alt organ, este hrănit cu sânge prin artere. La nivelul arterelor de la baza lui apar niște dilatații, din cauza unui perete mai slab al acestuia. 

Sunt anumite persoane care, din punct de vedere genetic, așa s-au născut, au un perete care este mai slab, este predispus să dezvolte aceste anevrisme cerebrale. Acesta apare ca o dilatație, ca un sac pe peretele arterei”, spune medicul.

Anevrismele se pot rupe și pot provoca o hemoragie cerebrală puternică

Cea mai mare problemă în cazul anevrismului, potrivit doctorului Răzvan Radu, este ”capacitatea acestuia de a se rupe” și de a produce o hemoragie. 

”O sângerare care se produce la baza creierului și care este, din păcate, asociată cu o mortalitate foarte mare și dacă pacientul supraviețuiește, dacă nu este tratat acest anevrism, cu un risc de resângerare care este asociat, de data aceasta, cu o proporție de mortalitate de peste 80%”. 

Din păcate, anevrismul nu ține cont de vârstă. Astfel, este extrem de întâlnit și în cazul persoanelor tinere. Mai mult decât atât, majoritatea anevrismelor sunt complet asimptomatice fiind diagnosticate, în cele mai multe cazuri, la un control de rutina la cap.

”Sunt rare cazurile în care aceste anevrisme devin foarte mari, vorbim de anevrisme gigante, de peste 10 centimetri, care comprimă local țesuturile. 

Putem ști însă ce se întâmplă când avem un anevrism prin semnele clinice în momentul de ruptură. Toți pacienții se plâng, de obicei, de o durere de cap care e cea mai puternică din viața lor. Nu durerea de cap obișnuită. Pacientul ajunge, de obicei, la camera de gardă, nu pentru că vrea, ci pentru că nu mai poate și nici măcar nu poate vorbi. Spune doar că îl doare capul și se ține de cap. Asta este cel mai important. Când ai o durere de cap atât de puternică, te poți gândi că ai un anevrism care s-a rupt”. 

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close