Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Jocurile de culise din rândul magistraților. "Păpușarii" din justiția subterană

Sinteza zilei. Jocurile de culise din rândul magistraților. "Păpușarii" din justiția subterană

Informații-bombă, marți seară, la Sinteza zilei.

Sinteza zilei. Jocurile de culise din rândul magistraților. "Păpușarii" din justiția subterană
Sursa foto: foto: captura Antena 3
18 Feb 2020   •   21:21

Gândul.ro continuă, marți, sub titlul 'Cine sunt ”păpușarii” din Justiția subterană și de ce răspund la comenzi + ce dosare îi urmăresc din trecut' seria dezvăluirilor despre jocurile de culise din rândul magistraților după ce, în primul episod, site-ul citat a arătat cum doi procurori din CSM, Horațiu Radu și Nicolae Solomon, au conceput și propagat o serie de articole de presă, cu ajutorul unei rețele de jurnaliști ”de casă”, pentru a impune anumite persoane agreate de un sistem putred la șefia principalelor parchete din România.

Jurnaliștii susțin că după apariția primlor dezvăluiri pe acest subiect au primit amenințări, au avut loc regrupări, întâlniri de taină între jurnaliști și magistrații despre care au scris, inclusiv atacuri la adresa patronatului publicației.

Marți, jurnaliștii Gândul.ro scriu că procurorii Horațiu Radu și Nicolae Solomon au (cel puțin) doi prieteni prin care fac jocuri în Justiție: procurorul Cristian Ban, fost vicepreședinte al CSM și procurorul Bogdan-Ciprian Pîrlog, adjunct al Parchetului Militar.

foto: captura Sinteza Zilei/Antena 3

Primul dintre aceștia, Cristian Mihai Ban, este vizat într-un dosar de abuz în serviciu, dosar care a fost inițial deschis la DNA, în urma unei plângeri formulate de Nicolae Marin (fără vreo legătură cu procurorul Nicolae Marin), însă parchetul anticorupție a dispus clasare în 11 mai 2018.

Soluția a fost atacată de Nicolae Marin la Înalta Curte de Casație de Justiție, unde, în 6 decembrie 2018, judecătoarea Alina Ioana Ilie a desființat ordonanța de clasare și a trimis dosarul la SIIJ pentru „a începe urmărirea penală în rem cu privire la faptele ce formează obiectul sesizării organului judiciar„.

Ulterior, în 1 martie 2019, procuroarea Puiu Zarafina l-a informat pe Nicolae Marin că plângerea formulată împotriva procurorului Ban și împotriva procuroarelor Luminița Palade și Florina Lucan de la Parchetul Curții de Apel București a fost înregistrată.

Cristian Ban, care este plătit regește, cu un venit de peste 9.000 de euro pe lună, potrivit propriei declarații de avere din 2019, este vizat şi într-un al doilea dosar la SIIJ, dosar instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, dată afară de la DNA de Laura Codruţa Kovesi în 2018 şi repusă în funcţie de instanţă.

Mai mult, pe Gândul.ro.

"De atâția ani vedem că procurorii se văd dumnezei pe pâmânt și îmi vin rapid în cap exemple de alți procurori care fac mult mai rele lucurile în justiție. (...) Acești procurori se văd dumnezei pentru că nu răspund în fața nimănui.

Nu sunt sancționați sub nicio formă, li s-a dat din ce în ce mai multă putere. Și astea sunt doar lucrurile de la suprafață, cu siguranță sunt mult mai multe lucruri mut mai grave pe care le vom descoperi pe parcurs, probabil", a spus avocatul Laura Vicol.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close