Antena 3 CNN Actualitate Religie Înviere cu repetiție la Constanța. Premieră absolută în istoria Bisericii Ortodoxe Române

Înviere cu repetiție la Constanța. Premieră absolută în istoria Bisericii Ortodoxe Române

Este Înviere cu repetiție la Constanța. Arhiepiscopia Tomisului oferă diseară credincioșilor posibilitatea de a participa la slujba religioasă și de a lua Lumina Sfântă.

Înviere cu repetiție la Constanța. Premieră absolută în istoria Bisericii Ortodoxe Române
Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului/Facebook
de S.T.    |    26 Mai 2020   •   09:46

După trei zile de post, credincioșii din Arhiepiscopia Tomisului se pregătesc pentru cea de-a doua slujbă de Înviere.

E o premieră absolută în istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Învierea cu repetiție are loc în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 a crescut în ultimele zile.

Permanența Arhiepiscopiei Tomisului a decis ca în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopie să se oficieze slujba începutului pascal și Sfânta Liturghie, „clerul chemând credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paște”, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.

„Cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, are consacrată o slujbă specială, săvârșită în fiecare an la miezul nopții, în cadrul căreia credincioșii primesc de la clerici Lumina lui Hristos, simbolul Învierii Domnului, esența credinței creștine. Anul acesta, urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2, credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”, au anunțat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.

Lumina Sfântă a fost adusă de Paște de la Ierusalim

„Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă de Paște de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare”, mai arată sursa citată.

Slujbă Înviere Constanța. Programul slujbelor oficiate

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat programul slujbelor oficiate cu ocazia „Odovaniei Învierii” în noaptea de 26 spre 27 mai:

ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” şi oferă lumina credincioşilor prezenţi;

ora 24:00 – se citeşte Evanghelia Învierii şi începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată şi prevăzută în cărţile de slujbă;

După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii.

La final, se vor împărtăşi credincioşii care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior, şi care s-au spovedit.

Nu se oferă Paşte sfinţit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Patriarhia precizează că „adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști”.

BOR reacționează dur la Învierea cu repetiție

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită „Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local.

Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși.

Dumnezeu să sporească această lumină a comuniunii în sufletele noastre ale tuturor și să ne ajute pe toți în dobândirea discernământului plin de iubire față de aproapele și față de Biserică!”, este mesajul transmis de Patriarhia Română.

Înviere cu repetiție la Constanța

×
Subiecte în articol: inviere
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close