Antena 3 CNN Actualitate Val de falimente provocate de pandemia COVID-19! Studiu: Peste jumătate din IMM-uri vor rămâne fără bani în maxim 2 luni

Val de falimente provocate de pandemia COVID-19! Studiu: Peste jumătate din IMM-uri vor rămâne fără bani în maxim 2 luni

Mai bine de jumătate dintre IMM-urile din România mai au bani doar pentru o luna, poate două. Asta arată un studiu realizat de o companie de cercetare, în luna Noiembrie. Potrivit cifrelor, la începutul anul următor, vom avea de a face cu o explozie a numărului falimentelor.

Val de falimente provocate de pandemia COVID-19! Studiu: Peste jumătate din IMM-uri vor rămâne fără bani în maxim 2 luni
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    25 Noi 2020   •   18:40

Cercetarea a fost realizată chiar în luna Noiembrie, pe un eșantion de 300 de manageri de companii. 

Se pare că luna Noiembrie a adus o accentuare a blocajului financiar pentru o mare parte dintre companiile românești, asta pentru că vânzările au scăzut, implicit și comenzile.

Peste jumătate dintre managerii chestionați au declarat că mai au fonduri în companii pentru maxim 2 luni. Tot un procent semnificativ declara că începând de anul viitor vor trebui să își reducă cheltuielile de funcționare, iar 15% din respondenți spun că vor fi nevoiți să concedieze din angajați.

”Luna noiembrie a adus, din păcate, o accentuare a problemelor din economia românească, pe fondul dificultăţilor generate de pandemie. Scăderea vânzărilor, accentuarea blocajului financiar şi, în general, contracţia la nivel de business şi consum, au influenţat în mod semnificativ finanţele companiilor, mai ales a celor mici şi mijlocii”, arată concluziile noului barometru Sierra Quadrant, parte a programului de monitorizare a stării economiei dezvoltat de compania de administrare a afacerilor.

Deputat PSD: România, la un pas de o nouă criză financiară

Camelia Gavrilă, deputat PSD de Iaşi, atrăgea atenția chiar luna aceasta, într-o postare pe o reţea de socializare, că România este la un pas de o nouă criză financiară, nu avem o stabilitate economică, iar investițiile guvernului lipsesc.

"Restructurări masive în firmele din România... Criza sanitară și închiderea parțială a întreprinderilor au adus constatarea că numeroase entități, inclusiv instituții publice, pot funcționa cu o reducere considerabilă a numărului de angajați. O parte din factorii care schimbă radical activitatea multor firme și influențează piața muncii din prezent se referă la: telemuncă, digitalizare, noile tehnologii, dar și o continuare a impactului robotizării, a inteligenței artificiale. 

Restructurările, șomajul tehnic, șomajul efectiv, gradul redus de angajabilitate în prezent reprezintă semnale clare către o piață economică grav afectată, fără siguranța redresării și a soluțiilor imediate."

×
Subiecte în articol: COVID-19 falimente IMM
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close