Antena 3 CNN Actualitate Cultură Senatorul PSD Radu Preda, scrisoare oficială către ministrul Economiei: Subvenţiile pentru filme, legislaţie incertă

Senatorul PSD Radu Preda, scrisoare oficială către ministrul Economiei: Subvenţiile pentru filme, legislaţie incertă

Senatorul PSD Radu Preda i-a trimis o scrisoare oficială ministrului Economiei, Virgil Popescu, şi îi cere acestuia "lămuriri şi clarificări necesare şi urgente cu privire la schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film din România". 

Senatorul PSD Radu Preda, scrisoare oficială către ministrul Economiei: Subvenţiile pentru filme, legislaţie incertă
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    26 Mai 2020   •   15:31

În scrisoare, social-democratul precizează că, deşi, din 2018, există o hotărâre de guvern în acest sens, în acest moment cadrul legislativ este neclar, iar producătorii care au nevoie de sprijin pentru proiectele lor nu ştiu ce să facă şi cui să se adreseze. 

"La data de 13 iunie 2018, a fost adoptată HG 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. Astfel, prin această schemă de ajutor de stat, se oferă stimulente financiare producătorilor de opere audio-vizuale, respectiv decontarea cheltuielilor eligibile pentru producţia unei opere audio-vizuale, în limita a 35% sau 45% din valoarea lor, după caz", se arată în scrisoarea adresată ministrului Economiei, Virgil Popescu.

Bugetul anual maxim pentru sprijinirea producţiilor cinematografice a fost fixat, în 2018, la 233 de milioane de lei, iar Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a fost desemnată drept instituţie care să se ocupe de implementarea măsurilor. 

Pe 30 decembrie 2019, preşedintele comisiei a decis suspendarea pentru 45 de zile a ordinelor care reglementau acordarea sprijinului acordat de către stat. 

Din ianuarie 2020, furnizor al schemei de ajutor de stat a devenit Ministerul Economiei, care, potrivit senatorului Radu Preda, nu a elaborat nici până acum normele de aplicare. Astfel, adaugă el în scrisoarea adresată ministrului Economiei, în acest moment nu este clar ce legislaţie se aplică.

Legislaţia în vigoare, incertă

"De asemenea, printre efectele incertitudinii legislative se numără şi faptul că nu este clar ce condiţii de formă trebuie să îndeplinească solicitările de plată pentru proiectele aprobate, având în vedere că forma acestora este prevăzută în ordinele mai sus menţionate, dar, în prezent, nu este clar dacă mai sunt sau nu în vigoare", se mai arată în scrisoarea adresată ministrului Economiei, Virgil Popescu.

Prin urmare, nu este clar către cine trebuie să se îndrepte, în prezent, producătorii de proiecte noi, dar nici când vor fi făcute plăţile pentru proiectele deja aprobate. 

Este incert şi ce se întâmplă cu proiectele care îndeplineau condiţiile pentru finanţare, dar nu au fost primite de către cei de la Comisia de Strategie şi Prognoză, precizează semnatarul scrisorii, care îi solicită urgent răspunsuri ministrului Economiei.
 

×
Subiecte în articol: Radu Preda subvenţii filme
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close