Antena 3 CNN Actualitate Tatăl lui Ionuț, primul român condamnat la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri: "Băiatul meu a rămas fără dinți, e piele și os"

Tatăl lui Ionuț, primul român condamnat la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri: "Băiatul meu a rămas fără dinți, e piele și os"

20 de ani de închisoare și 10 lovituri de baston de bambus a fost pedeapsa finală primită de Ionuț Gologan, tânărul prahovean prins cu droguri pe aeroportul din Kuala Lumpur. Acestea fusese condamnat inițial la moarte prin spânzurare.

Tatăl lui Ionuț, primul român condamnat la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri: "Băiatul meu a rămas fără dinți, e piele și os"
Sursa foto: Captura Antena 3
de Mia Lungu    |    18 Mai 2021   •   16:15

În luna iunie iunie se vor împlini nouă ani de când prahoveanul Ionuț Alexandru Gologan, originar din Telega, era prins pe aeroportul internațional din Kuala Lumpur având asupra sa 1,5 kilograme de metamfetamină.

Avea 20 de ani și lucra ca șofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania. Cărăușia l-a costat scump de prahovean, acesta fiind condamnat, în 2012, la moarte prin spânzurare pentru trafic de droguri.

"Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când mai vorbim la telefon"

Tatăl tânărului, Dumitru Gologan, a povestit presei locale experiența îngrozitoare prin care familia baiatului a trecut, în ultimii nouă ani.

”Băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”.

E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentința e aceeași. Nu există acord diplomatic între cele două țări.

Copilul meu a fost folosit. Nici nu știa ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina. Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui…

Nici nu mai contează. Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când mai vorbim la telefon. Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante.

Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă” ne-a mărturisit, aproape plângând, tatăl lui Ionuț, Dumitru Gologan, care deja s-a resemnat și nu mai speră să își mai vadă vreodată fiul liber.

Ionuț Gologan a fost primul român care a primit pedeapsa capitală pentru trafic de droguri

Prahoveanul Ionuț Gologan este primul român care, inițial, a primit pedeapsa capitală pentru trafic de droguri. În 2018, un alt român, Daniel Ionuț Țurcan a fost pus și el oficial sub acuzare de către autoritățile din Kuala Lumpur, după ce, asupra lui au găsite două pachete mari de pudră albă. care s-a dovedit a fi cocaină.

Conform ultimelor date ale OMS, rata de deces din cauza drogurilor, în Malaysia, e de 1,26 la 100.000 de locuitori, asta însemnând locul 76 în lume.

Avocații au trimis o cerere de grațiere sultanului

Autoritățile române  s-au luptat ani de zile pentru aducerea în țară a lui Ionuț Gologan, în ideea în care acesta să fie judecat și să execute pedeapsa într-o închisoare românească. În zadar, însă. Conform legilor malaysiene, traficul de droguri era pedepsit în acel stat cu moartea.

Așadar, Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare de către Curtea Federală de Justiție din Malaysia, în 2016. Mai multe delegații din România au purtat discuții cu omologi din Malaysia, avocații prahoveanului depunând chiar o cerere de grațiere.

Cererea a fost trimisă, la momentul respectiv, chiar sultanului statului Selangor, unde se află capitala Malaysiei, Kuala Lumpur, singurul în măsură să revizuiască legea prin care traficanții de droguri erau condamnați la pedeapsa capitală.

Conform unor informații remise de ministrul Legii din Malaysia, ,,toate pedepsele cu moartea sunt oprite. Nicio execuție nu va mai fi dusă la capăt din moment ce abolim pedeapsa capitală,,.

Legea privind pedeapsa cu moartea este în curs de revizuire. Autoritățile de acolo au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, conform MAE.

Românul condamnat la moarte în Malaezia a povestit despre iadul pe care îl trăieşte acolo: "Abia pot rezista"

În 2013, după ce a primit loviturile de baston de bambus, decise de instanţă, Ionuţ spunea că mâncarea şi celula în care stă sunt greu de suportat. Cerea atunci iertare tatălui şi bunicii pentru ruşinea pe care a provocat-o familiei şi promitea că se va întoarce în ţară viu şi nevătămat.

"Aici este foarte greu şi abia pot rezista cu speranţa că o să vă văd pe voi. Ştiu că sunteţi supăraţi, dar fiţi alături de mine. Regret v-am adus ruşine şi vă rog să mă iertaţi. Promit că atunci când mă voi întoarce o să am grijă de voi", spunea Ionuţ.

Într-o scrisoare emoţionantă din arest, tânărul Ionuţ Gologan povesteşta familiei cât de grea e viaţa în închisorile din Malezia, dar refuza în continuare să spună cine sunt persoanele care sunt în spatele afacerii cu droguri.

Nu era prima dată când tânărul ar fi plecat la muncă în Germania. Voia să facă destui bani ca să îşi ajute familia. Prietenii şi vecinii spun că băiatul din Telega este victima unor traficanţi de droguri.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close