Antena 3 CNN Actualitate Încă un tun în pandemie. Romarm, de la fabricarea de arme, la producţia de măşti

Încă un tun în pandemie. Romarm, de la fabricarea de arme, la producţia de măşti

România a păşit nepregătită în anul pandemiei 2020. Singura încercare de a produce măşti de calitate în ţară, în contextul în care cele mai multe din import, cu precădere din China, erau neconforme, s-a soldat cu un eşec răsunător. 

Încă un tun în pandemie. Romarm, de la fabricarea de arme, la producţia de măşti
Sursa foto: Hepta
de Alina Manolache    |    26 Feb 2021   •   15:30

Producţia de măşti de la Romarm a fost mult sub aşteptările şi promisiunile guvernanţilor.  

La final de aprilie, la două luni după începutul pandemiei, Romarm deschidea cu surle şi trâmbiţe prima linie de producţie românească de măşti. 

Evident că totul a pornit aproape de la zero. Compania Naţională a cumpărat o linie de producţie din China de un milion de dolari, pentru care s-a şi împrumutat. 

Romarm, de la arme la măşti de protecţie

Instalaţiile au fost amenajate în Uzina de la Dragomireşti, unde 60 de angajaţi au avut nevoie de reconversie profesională rapidă. De la fabricarea de arme au trecut la producerea de măşti. 

Promisiunile iniţiale ale premierului Ludovic Orban şi ale ministrului Economiei, Virgil Popescu, au fost măreţe: 300 - 350 de mii de măşti pe zi. 

Linia de producţie a dat chix din prima zi, chiar înainte de vizita premierului. 

O anchetă Observator Antena 1 arată că lucrurile nu au mers bine de la început. "Producția e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea maşinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi afectează productivitatea", se arată în raport. 

Fostul director spune că producţia de măşti la Romarm nu e competitivă

Mai târziu, când toată lumea se întreba unde sunt măştile Romarm, un fost director din companie a vorbit pentru Rise Project despre eşecul proiectului. 

Cristinel Necula, director tehnic la Uzina de Produse Speciale Dragomirești, le-a povestit jurnaliştilor că producţia zilnică a fost, de fapt, de 15.000 măşti pe zi, de 20 de ori mai puţin decât anunţaseră oficialii. 

Acesta a acuzat că utilajele luate din China erau uzate şi a atras atenţia că filiera pe care au venit ar fi una obscură. 

Tot fostul director a explicat că măştile produse într-o uzină care nu e specializată pentru aşa ceva se fac greu şi sunt mai scumpe, deci nu sunt competitive. 

Un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România

Astăzi se împlineşte un an de la primul caz de COVID-19 înregistrat în România, iar de atunci şi până acum, ţara noastră a depăşit pragul de 20.000 de decese. 

În urmă cu exact 365 de zile, România a înregistrat primul caz de infectare cu virusul ucigaş Sars CoV-2. Pe 26 februarie 2020, autorităţile anunţau că un tânăr de 26 de ani din Gorj, asimptomatic, este pacientul cu numărul 1 din ţară. 

Din acel moment, vieţile tuturor s-au schimbat complet. Iar astazi, la un an de la debutul pandemiei cu restricţii şi multe reguli, suntem la răscruce: specialiştii vorbesc despre valul al treilea, în acelaşi timp însă vine speranţa numită vaccin.

×
Subiecte în articol: măşti Romarm COVID-19
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close