Antena 3 CNN Actualitate Turiștii au mâncat păstrăvi intoxicați cu amoniac, la restaurant, adunați din apele poluate ale Bicazului

Turiștii au mâncat păstrăvi intoxicați cu amoniac, la restaurant, adunați din apele poluate ale Bicazului

Marți la ora 0:30, era emisă o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, deoarece pe pârâul Bicaz concentrația de amoniac depășea cota admisă de 1900 de ori! Cu toate acestea, la pescăria Cheița s-au vândut și preparat pești morți toată ziua.

Turiștii au mâncat păstrăvi intoxicați cu amoniac, la restaurant, adunați din apele poluate ale Bicazului
Sursa foto: mesagerulneamt.ro
de Mia Lungu    |    05 Mai 2021   •   09:43

Peștii de pe Bicaz au murit și același lucru s-a întâmplat și cu cei din bazinele de la Păstrăvăria Cheița, aflată în imediata apropiere a fabricii de la Tașca, de unde ar fi venit amoniacul.

Marți, în jurul orei 15.00, directorul DSVSA declara pentru presa locală că peștii vor fi neutralizați la Bacău, la Protan și că un om deja este pe teren să ia măsurile necesare în acest sens. Același lucru nl-a transmis și prefectul George Lazăr.

Cu toate acestea, la mesele păstrăvăriei s-au servit toată ziua pești din bazinul contaminat. Nimeni nu le spunea clienților că mănâncă pește cu o concentrație de amoniac peste limită. Peștii erau scoși din bazin, morți sau amețiți, apoi spălați la un jet de apă, după care erau vânduți sau gătiți.

Pe seară, după ce bucătăria s-a închis, doi paznici vindeau pește doritorilor. Întrebați de cumpărători de ce este apa tulbure, aceștia spuneau că „se face curățenia de primăvară, că a venit mâl pe râu”! Angajații au confirmat pentru Mesagerul Neamț că toată ziua s-a vândut pește și s-a gătit pentru turiștii înfometați.

Păstrăvăria a funcționat toată ziua, oamenii au mâncat fără să fie avertizați, fără ca cineva să ia măsura închiderii activității până se lămureau lucrurile. Nici un fel de avertizare nu a existat pentru cei care intrau în unitatea turistică respectivă.

Care sunt efectele intoxicației cu amoniac

„Atunci cînd se acumulează o cantitate mare de amoniac în sânge, acesta poate să străbată bariera hemato-encefalică (bariera sânge-creier) şi provoacă encefalopatia hepatică. Această condiţie determină modificări psihice şi neurologice, care se manifestă ca o confuzie, dezorientare, insomnii. În cazul în care nu este tratată, pacienţii pot avea convulsii, dificultăţi în respiraţie ajungând până la comă…Simptome identice cu excesul de alcool”, potrivit publicațiilor de specialitate.

×
Subiecte în articol: pești morți apele poluate Bicaz amoniac
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close