Antena 3 CNN Actualitate Vaticanul REVENDICĂ Băile Felix

Vaticanul REVENDICĂ Băile Felix

Vaticanul REVENDICĂ Băile Felix
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Iul 2013   •   13:31
Vaticanul revendică Băile Felix! Un ordin călugaresc ce aparţine Vaticanului vrea să redeschidă un litigiu cu statul român, vechi de 75 de ani. 
 
Călugării susţin că, în 1936, Ordinul Premonstratens a fost deposedat de către statul român de staţiunea Băile Felix. Dosarul ar putea fi judecat de magistraţii Secţiei Civile a Curţii Supreme. Valoarea litigiului este de zeci de milioane de euro. 
 
Documentele depuse la dosar de călugării Ordinului Premonstratens, al Vaticanului, arată că Băile Felix au fost trecute în proprietatea statului român printr-o simplă corectură operată în cartea funciară. Proprietăţile călugarilor Premonstratens au fost confiscate în 1936 de către Onisifor Ghibu care în acea perioadă era împuternicit special al Ministerului Educaţiei. 
 
Mai multe documente atestă faptul că Ordinul deţinea mai multe terenuri şi proprietăţi în ţara noastră, printre care şi statiunea balneară Băile Felix.
 
Ordinul calugaresc a atacat decizia la Tribunalul Oradea, care a reapins însă contestaţia, în februarie 1937. Magistraţii au precizat, în motivarea sentinţei, că Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un administrator al proprietăţii.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close