Antena 3 CNN Actualitate Procurii DIICOT decid dacă-i cheamă la audieri pe Vlad Voiculescu şi Ştefan Voinea

Procurii DIICOT decid dacă-i cheamă la audieri pe Vlad Voiculescu şi Ştefan Voinea

DIICOT a preluat plângerea depusă de Corpul de control al prim-ministrului în care sunt menţionate tentativele repetate ale lui Ştefan Voinea, consilier onorific al fostului ministru Vlad Voiculescu, de a accesa baza de date a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV)

Procurii DIICOT decid dacă-i cheamă la audieri pe Vlad Voiculescu şi Ştefan Voinea
de Georgiana Adam    |    14 Apr 2021   •   19:16

Ştefan Voinea a folosit credenţialele de acces ale Ministerului Sănătăţii şi o adresă IP din Germania.

Plângerea a fost depusă pe 9 aprilie la Parchetul General, iar surse Antena 3 spun că documentul a fost înaintat miercuri la DIICOT.

Procurorii acestei instituţii urmează să decidă dacă încep urmărirea penală şi dacă îi cheamă la audieri pe Ştefan Voinea şi pe Vlad Voiculescu.

Corpul de control al premierului Cîţu a sesizat Parchetul după verificările la Ministerul Sănătății

Verificările efectuate de Corpul de control al prim-ministrului la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei de vaccinare, au arătat că, pe data de 7 martie 2021, într-o jumătate de oră, au fost 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV printr-un cont solicitat de Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Guvern în data de 9 aprilie.

Tentativele de accesare au fost făcute de la o adresă IP din Germania.

Conform sursei citate, accesul în sistemul RENV este permis următoarelor categorii de utilizatori:

  • centre de vaccinare
  • Direcţii de Sănătate Publică
  • Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
  • Ministerul Sănătăţii
  • Institutul Naţional de Sănătate Publică
  • Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19
  • populaţie

Accesul se face pe bază nume de utilizator şi parolă iar accesul este condiţionat de utilizarea unei adrese IP (internet protocol) din România, arată raportul Corpului de Control.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, Institutul de Sănătate Publică a acordat accesul ministerului la RENV pentru o interfaţă separată, care conţine doar date numerice, utilizând contul: 'monitorizare_minister'.

"Ministerul Sănătăţii a nominalizat patru reprezentanţi care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul "monitorizare_minister", fără a exista un act administrativ de delegare/încredinţare a unor atribuţii, de stabilire a responsabilităţilor şi a limitelor de competenţă sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereuşite de acces la platforma RENV utilizând contul "monitorizare_minister" (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara graniţelor României (server privat din Germania)", se arată în comunicatul Guvernului.

Corpul de Control al premierului: Regimul insuficient reglementat al consilierului onorific poate duce la eludarea regimului de incompatibilităţi

Sursa citată subliniază că "regimul juridic insuficient definit şi reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităţilor şi al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003", deoarece, "prin încredinţarea unor atribuţii specifice unui funcţionar public (în sensul larg al noţiunii), respectiv accesul la date sau informaţii din cadrul unei/unor instituţii publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite şi responsabilităţi în domeniul incompatibilităţilor şi al conflictului de interese".

În replică, Ministerul Sănătăţii a susţintut că Ştefan Voinea, consilierul onofiric al lui Vlad Voiculescu, avea dreptul să acceseze baza de date Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) fără nicio formalitate suplimentară.

×
Subiecte în articol: Vlad Voiculescu Şefan Voinea
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close