Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Adina Vălean, detalii exclusive despre certificatul de vaccinare pentru călătorii

Adina Vălean, detalii exclusive despre certificatul de vaccinare pentru călătorii

Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi, a vorbit în exclusivitate în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, despre certificatul de vaccinare pentru călătorii.

Adina Vălean, detalii exclusive despre certificatul de vaccinare pentru călătorii
de Claudia Popovici    |    17 Mar 2021   •   21:35

Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi, a precizat, miercuri seara, că certificatul de vaccinare este menit să le permită cetățenilor europeni să călătorească în interiorul blocului comunitar. Ea a subliniat că intenția Comisiei Europene este ca aceste informații, care vor fi stocate sub forma unui certificat, să fie standardizate la nivel European.

"Certificatele ușurează schimbul de informații"

"Nu este un pașaport, este un document, o dovadă de călătorie, în ipoteza în care este cerută de un stat membru. Este un document care unifică, care standardizează certificatele, care există în momentul de faţă în toate statele membre. În România, cetățenii dacă merg să își facă un vaccin, dacă merg să îți facă un test PCR primesc oricum un certificat care are un format în fiecare stat membru. Se pornește de la ideea că toate aceste certificate ar trebui să fie între o formă standard, pentru a putea ușura schimbul de informații, pentru a nu fi întors din drum, în ipoteza în care certificatul pe care îl emite statul tău nu corespunde modelului cerut.

În transporturi am văzut des această situație. De pildă, în Cehia cineva care a făcut un test PCR şi a vrut să vină în Germania a fost întors pentru că certificatul respectiv nu avea ștampila albastră și semnătură. Între timp s-au mai schimbat lucrurile. Intenția Comisiei Europene este ca, aceste informații care vor fi stocate sub forma unui certificat, să fie standardizate la nivel European", a mai spus Adina Vălean la Antena 3.

Cum vor fi folosite certificatele de vaccinare pentru călătorie

"Urmează să fie stabilite de fiecare stat membru. Noi știm că cele care sunt destinații turistice, în special țările din sudul Europei, dar și cele care trimit mulți turiști în destinații, își doresc să se clarifice cumva, sau discută cumva despre condiția unui certificat de vaccinare pentru a nu intra în carantină, asta pentru că toată lumea își dorește să poate merge în destinații turistice. Cerințele depind fiecare stat membru", a mai explicat Adina Vălean.

"Acest document nu este un paşaport"

"Acest document nu este un paşaport. Cei care nu se pot vaccina din motive medicale nu vor fi discriminaţi, scrie şi în regulament. Dar pot face testul PCR, atunci va exista un document care va atesta că testul făcut este negativ", a spus Adina Vălean.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close