Antena 3 CNN Be EU Cristian Ghinea, explicații despre condițiile negociate din PNRR și întânirile de la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene

Cristian Ghinea, explicații despre condițiile negociate din PNRR și întânirile de la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat, în cadrul ediţiei Be EU, de sâmbătă, ce s-a discutat la întâlnirea cu oficialii Comisiei Europene, de la Bruxelles, și cum s-a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Cristian Ghinea, explicații despre condițiile negociate din PNRR și întânirile de la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    15 Mai 2021   •   10:21

România a ajuns, săptămâna aceasta, la un acord cu oficialii Comisiei Europene, privind nouă reforme majore care vor fi incluse în PNRR, în urma discuţiilor de la Bruxelles dintre cele două părţi.

Premierul Florin Cîţu şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au întâlniri, la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Au fost două complicații majore pe care le-am rezolvat la Bruxelles. Pe partea de reforme, această notă de poziție, am strâns toate reformele majore pe care noi le propunem, că stat, în următorii cinci ani și jumătate, și am negociat cu ei foarte concret ani de intrare în vigoare, cifre, ținte. 

PNRR este mai mult despre reforme decât despre investiții. Toate investițiile vin pe reforme. Asta este regulamentul european. Ai niște reforme pe care le negociezi cu Comisia și apoi îți vin bani de investiții condiționat de progresul de pe reforme.

O dată la șase luni vom avea un formular de raportare, și dacă ceva s-a blocat într-o zona, se va bloca tot. Dacă ceva s-a blocat pe reforma pensiilor, nu vom mai lua bani pe autostrăzi.", a explicat Cristian Ghinea.

Când vor simți românii rezultatele investițiilor care se vor face prin PNRR

"Recuperăm niște datorii istorice prin PNRR. Marea prioritate este infrastructură, atât cai ferate cât și autostrăzi. 

Pe partea de autostrăzi, A7 care face legătură dintre București și Moldova, are proiectul cel mai avansat și fi prioritate absolută.

O să începem și capetele din A8, autostrada care face legătură dintre Iași și Târgu Mureș, doar că acolo fiind proiectul mai puțin dezvoltat o să începem doar capetele, urmând să continuăm apoi din bani naționali.

Vom avea o moderizare a liniilor de cale ferată. Sper să aducem la viteză de construcție București - Craiova.

O să avem fie renovări sau construcții de aripi noi de spitale, sau spitale noi care pot fi gata până în 2026. Lucrăm la o listă de spitale mai mici, județene sau metropolitane, sau intervenții și construcții de aripi noi la spitale existente. Lista se va definitiva în două săptămâni, de către Ministerul Sănătății"

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close