Antena 3 CNN Be EU Măsurile luate de UE în pandemie. Pedro Marques: Regulile fiscale rămân suspendate

Măsurile luate de UE în pandemie. Pedro Marques: Regulile fiscale rămân suspendate

Discuții importante la nivel european privind regulile fiscale. Oficialii europeni au decis să mențină măsurile fiscale privind deficitul bugetar și structura bugetară pentru statele membre pentru a face față noilor provocări economice generate de această pandemie.

Măsurile luate de UE în pandemie. Pedro Marques: Regulile fiscale rămân suspendate
de Gabriel Dano    |    10 Apr 2021   •   10:17

"În primul rând, este important că în 2021 și în 2022 regulile fiscale vor râmâne suspendate. Vechile reguli nu vor fi din nou aplicate în plină pandemie. Acest lucru este foarte important pentru că avem nevoie de acest spațiu de manevră pentru statele membre, pentru guvernele lor, ca acestea să poată să susțină economiile și să păstreze locurile de muncă ale oamenilor și, de asemenea, să susțină sistemele de sănătate care trebuie să combată pandemia", a spus europarlamentarul portughez Pedro Marques, în emisiunea Be EU, moderată de Sabina Iosub.

Pentru a atenua și mai mult șocurile economice și pentru a salva întreprinderile, Comisia Europeană aplică acum norme privind ajutoarele de stat mai flexibile ca niciodată, permițându-le statelor membre să ofere sprijin direct întreprinderilor grav afectate și întreprinderilor mici, care riscă să se închidă dacă nu primesc ajutor. Cadrul temporar privind măsurile de ajutor de stat, adoptat la 19 martie, prevede cinci tipuri de ajutoare:

  •     granturi directe (sau avantaje fiscale)
  •     garanții subvenționate de stat pentru împrumuturile bancare
  •     împrumuturi publice și private cu rate subvenționate ale dobânzii
  •     valorificarea capacităților de creditare ale băncilor și utilizarea acestora pentru a sprijini întreprinderile, mai ales pe cele mici și mijlocii – un astfel de ajutor este clar un ajutor direct acordat clienților băncilor, nu băncilor
  •     flexibilitate suplimentară care să îi permită statului să furnizeze asigurarea creditelor la export pe termen scurt, atunci când este necesar

Măsurile urmăresc ca întreprinderile să aibă posibilitatea de a-și continua activitatea sau de a o îngheța temporar, fără a-și pierde perspectivele de creștere pe termen lung.

×
Subiecte în articol: be EU
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close