Antena 3 CNN Be EU Importanţa programului "EU4Health". Interviu cu Sara Cerdas, vicepreşedinte al Comisiei Speciale pentru Cancer

Importanţa programului "EU4Health". Interviu cu Sara Cerdas, vicepreşedinte al Comisiei Speciale pentru Cancer

Sara Cerdas, vicepreşedinte al Comisiei Speciale pentru Cancer, a vorbit în cadrul emisiunii Be EU despre beneficiile programului "EU4Health", adoptat de Parlamentul European.

Importanţa programului "EU4Health". Interviu cu Sara Cerdas, vicepreşedinte al Comisiei Speciale pentru Cancer
de Georgiana Adam    |    27 Mar 2021   •   11:11

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a programului "EU4Health". Este vorba despre ultimul pas necesar pentru a pune la dispoziție suma de 5,1 miliarde de euro cu scopul de a consolida reziliența sistemelor de sănătate și a promova inovarea în sectorul sănătății.

Urmăriţi un interviu cu Sara Cerdas, vicepreşedinte al Comisiei Speciale pentru Cancer.

''Aş vrea să subliniez rezultatele extraordinare ale negocierilor care au fost conduse de Cristian Buşoi în Parlamentul European. Am reuşit să obţinem de zece ori mai mult faţă de bugetul iniţial de dinainte de COVID.

Şi asta este extrem de important. Aşa cum a spus şi Cristian, deja avem un program puternic, un program central pe care statele membre pot să-l acceseze pentru a afla răspunsuri legate de facilităţile incluse. Sunt unele care sunt legate de pandemie, dar şi unele care au legătură cu slăbiciuni existente încă de dinainte de pandemie.

Aici, avem un program, cel puţin 20% din buget care vor fi alocaţi pentru promovarea sănătăţii şi pentru prevenirea bolilor. Asta este foarte important. Spre exemplu, ştim că la cancer, 30-50% dintre decesele datorate cancerului pot fi evitate, aşa încât acum acest fragment care este destinat acestui aspect.

De asemenea, mai avem o parte care este alocată pentru întărirea sistemelor sanitare,  ceea ce este foarte important. Trebuie ca ele să fie reziliente, mai bine pregătite.

Pentru aceasta, avem teste care să detecteze minusurile din cele 27 de sisteme de sănătate şi să încercăm să le corectăm pentru a avea o mai bună coordonare la nivel european, pentru a putea să reacţionăm la ameninţările ce depăşesc graniţele unei ţări.

Atunci când vorbim despre ameninţările ce depăşesc graniţele unei ţări, ne gândim la infecţii, şi rezistenţa anti-microbiană este extrem de importantă, dar nu trebuie să uităm şi celelalte forme de pandemie: obezitatea, stilul de viaţă nesănătots, cancerul, pentru care avem un plan foarte bun de luptă contra cancerului... Deci, toate acestea pot fi rezolvate cu ajutorul acestui program'', a spus Sara Cerdas în interviul acordat Sabinei Iosub în cadrul emisiunii Be EU.

Urmăriţi interviul integral cu vicepreşedinta Comisiei Speciale pentru Cancer, în materialul video de mai sus.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close