Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană, scandal uriaş cu britanicii de la AstraZeneca pentru dozele de vaccin. Comisarul Kyriakides: "Este inacceptabil!"

Comisia Europeană, scandal uriaş cu britanicii de la AstraZeneca pentru dozele de vaccin. Comisarul Kyriakides: "Este inacceptabil!"

Comisia Europeană a cerut, luni, companiei britanice AstraZeneca, să îşi onoreze obligaţiile de a livra în Uniunea Europeană numărul convenit de doze vaccin.

Comisia Europeană, scandal uriaş cu britanicii de la AstraZeneca pentru dozele de vaccin. Comisarul Kyriakides: "Este inacceptabil!"
de Adrian Iclozan    |    25 Ian 2021   •   19:50

Solicitarea a venit după ce compania britanică a comunicat recent că urmează să livreze în Uniunea Europeană, în săptămânile următoare, un număr de doze mai mic decât cel convenit cu conducerea blocului comunitar.

"Noul caledar de livrare este inacceptabil. Le-am scris în weekend celor de la AstraZeneca, adresându-le mai multe întrebări importante şi grave. Uniunea Europeană a pre-finanţat dezvoltarea şi producţia vaccinului AstraZeneca şi doreşte să vadă rezultatele. Uniunea doreşte să afle câte doze de vaccin au fost produse, până în prezent, şi unde şi dacă sau către cine au fost livrate aceste doze.

Comisiar european: Uniunea Europeană vrea cât mai repede dozele prefinanţate şi comandate companiei AstraZeneca

Aceste întrebări au fost adresate AstraZeneca şi astăzi, în cadrul Comitetului de Conducere al Comisiei şi Statelor Membre însă răspunsurile AstraZeneca nu au fost satisfăcătoare. Uniunea Europeană doreşte ca dozele prefinanţate şi comandate să fie livrate cât de repede posibil, iar contractul să fie îndeplinit integral", a declarat, luni, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

O a doua rundă de discuţii cu AstraZeneca urma să se desfăşoare luni seara, a precizat comisarul european.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi de Universitatea Oxford urmează să primească, la finele săptămânii, recomandarea de autorizare de punere pe piaţă din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, în cazul în care întruneşte criteriile necesare.

Surse citate în presa internaţională arată că britanicii de la AstraZeneca au anunţat Comisia Europeană că, din cele aproximativ 100 de milioane de doze convenite cu Comisia Europeană pentru primul trimestru, vor putea livra mai puţin de jumătate.

Comisar european: Uniunea Europeană a investit 2,7 miliarde în dezvoltarea şi producţia vaccinurilor anti-COVID

Kyirakides a amintit că Uniunea Europeană a investit circa 2,7 miliarde de euro în efortul de cercetare şi producţie al mai multor vaccinuri anti-COVID. Ea a menţionat că Executivul comunitar a propus statelor membre intrarea cât mai rapidă în vigoare a unui mecanism de transparenţă a exporturilor.

Pe viitor, companiile care produc vaccin anti-COVID în Europa vor trebui să depună notificări timpurii atunci când vor să livreze vaccin terţilor, a mai spus comisarul european, adăugând că această obligaţie nu va afecta livrările umanitare de vaccin.

Sabina Iosub: Ce spune Comisia este că, indiferent de companie şi de vaccin, condiţiile contractuale convenite trebuie respectate

Situaţia tensionată dintre Comisie şi producătorul britanic de vaccin a fost semnalată şi comentată la Antena 3 de realizatorul Be EU, Sabina Iosub.

"Până în februarie - martie, AstraZeneca ar fi trebuit să trimită în Uniunea Europeană circa 100 de milioane de doze. Concret, Comisia spune că Uniunea s-a ţinut de cuvânt, a acordat prefinanţarea şi acum vrea să ştie ce s-a întâmplat cu banii: ce a făcut AstraZeneca, câte doze a produs şi de ce nu ajung aceste doze în Uniunea Europeană - cantitatea de vaccin necesară şi agreată. Pentru că răspunsurile AstraZeneca nu au fost satisfăcătoare, va mai exista o discuţie luni seara (...) În afara acestor companii (care produc deja vaccin), mai sunt şi alte contracte încheiate - cu 7 companii diferite.

Comisia Europeană a vrut aceste contracte încă din stadiile preliminare pentru a se asigura că va avea dozele de vaccin. De aceea, această ieşire a comisarului european. Există un contract în vigoare iar întârzierile sunt de neacceptat, mai ales că nu unt explicate astfel încât să înţelegem unde este problema. Indiferent de companie sau de vaccin, este un contract, sunt nişte bani acordaţi (...) iar condiţiile trebuie respectate", a spus Sabina Iosub.

 

×
Subiecte în articol: astrazeneca
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close