Antena 3 CNN Be EU Undă verde pentru programul de sănătate al UE. Interviu cu Cristian Buşoi

Undă verde pentru programul de sănătate al UE. Interviu cu Cristian Buşoi

Parlamentul European a dat undă verde pentru programul pe sănătate pentru perioada 2021-2027. Este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Europene şi a fost aprobat ca răspuns la criza COVID şi după ce europenii au cerut în repetate rânduri o mai mare implicare în domeniul sănătăţii, astfel încât pe viitor să evităm o criză precum cea provocată de pandemia de COVID.

Undă verde pentru programul de sănătate al UE. Interviu cu Cristian Buşoi
de Georgiana Adam    |    27 Mar 2021   •   10:24

Cristian Buşoi a discutat în cadrul ediţiei Be EU despre programul de sănătate al Uniunii Europene.

Finanţarea pentru EU4Health va începe în iunie-iulie a acestui an.

''Este, într-adevăr, unul dintre cele mai importante programe centralizate ale Uniunii Europene şi este extrem de relevant, pentru că va face diferenţa în domeniul sănătăţii. Este o reacţie nu doar la criza COVID-19 şi pentru că trebuie să facem ceva pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor, dar este şi o reacţie la aşteptările cetăţenilor UE care, în multe euro-barometre, au spus că vor o mai mare implicare şi mai multă acţiune în domeniul sănătăţii la nivel european. Desigur, sănătatea este o chestiune de principiu subsidiar. Multe dintre decizii, aşa cum am avur de multe ori ocazia de a discuta în emisiunea dvs. sunt la latitudinea statelor membre, dar se aşteaptă de la Uniunea Europeană să facă mai mult la nivel european şi acesta este un pas important înainte.

Şi, desigur, asta ne va da instrumente mai bune pentru a lupta cu provocările strategice pe termen mediu, cum ar fi cancerul, rezistenţa anti-microbiană, ezitări în legătură cu vaccinurile, lipsa de medicamente...Cu toate acestea ne vom lupta mai bine cu ajutorul acestui program. 

Programul este al patrulea program pe sănătate al Uniunii Europene, dar, dacă programele anterioare au avut bugete în jur de 400 milioane de euro, mai mult sau mai puţin, de această dată vom avea 5,1 milioarde de euro, deci de 12 ori mai mult, cu obiective mai ambiţioase şi cu multe acţiune noi. Vrem să pregătim mai bine sistemele de sănătate pentru ca acestea să fie reziliente, să fie pregătite pentru crize, să organizăm rezerve de personal şi experţi la nivel european şi, de asemenea, să avem rezerve de medicamente, pentru a lupta contra cancerului. Acest program va fi într-o relaţie sinergică şi cu programul de luptă contra cancerului. De asemenea, vrem să digitalizăm sistemele de sănătate şi vrem şi programe centralizate despre care am putea să vorbim mai pe larg în continuare'', a anunţat europarlamentarul Cristian Buşoi în cadrul emisiunii Be EU realizată de Sabina Iosub.

Interviul intergal îl puteţi urmări în materialul video de mai sus.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close