Antena 3 CNN Be EU Ziua Europei, sărbătorită astăzi. Parlamentarii români nu știu ce moment istoric marchează 9 mai

Ziua Europei, sărbătorită astăzi. Parlamentarii români nu știu ce moment istoric marchează 9 mai

Astăzi este Ziua Europei. În fiecare an, pe data de 9 mai este sărbătorită pacea și unitatea în Europa.

Ziua Europei, sărbătorită astăzi. Parlamentarii români nu știu ce moment istoric marchează 9 mai
de Narcis Popescu    |    09 Mai 2021   •   11:03

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman, în 1950, considerată piatra de temelie a Uniunii Europene.

Atunci, ministrul francez al Afacerilor Externe propunea stabilierea unei noi forme de cooperare politică în toată Europa. Viziuna sa era aceea de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și de oțel.

Pentru a marca Ziua Europei, instituțiile Uniunii își deschid porțile și pentru public, la Bruxelles și Strasbourg. E drept, că în mare parte, acest tur ar putea fi făcut virtual, asta bineînțeles, din cauza pandemiei de coronavirus.

Anul acesta se împlinesc 14 ani de când România este membru UE, motiv pentru care am și încercat să vedem dacă și parlamentarii români cunosc semnficația acestei zile.

Întrebați de Narcis Popescu ce zi este sărbăorită pe 9 mai, mai mulți aleși s-au grăbit să dea răspunsuri, care mai de care mai diferite.

"Parcă era Ziua Indenpendenței, nu?", a spus Aurel Bălășoiu, deputat PSD.

După mai multe încercări, am găsit şi parlamentari care nu au fugit de întrebare. Au avut disponibilitatea, dar nu şi răspunsurile potrivite.

×
Subiecte în articol: Ziua Europei parlamenari
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close