Antena 3 CNN Coronavirus Adrian Marinescu, despre renunțarea la mască: "Măsurile de relaxare trebuie să vină pas cu pas"

Adrian Marinescu, despre renunțarea la mască: "Măsurile de relaxare trebuie să vină pas cu pas"

Dr. Adrian Marinescu a vorbit, la Antena 3, despre renunțarea la masca de protecție. Medicul este de părere că situația epidemiologică din prezent este una echilibrată, iar renunțarea la restricții ar trebui să se realizeze treptat.

Adrian Marinescu, despre renunțarea la mască: "Măsurile de relaxare trebuie să vină pas cu pas"
de Maria Zărnescu    |    04 Mai 2021   •   12:41

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, că românii ar putea renunța la masca de protecție în luna august a acestui an. În acest context, medicul Adrian Marinescu a explicat faptul că masca nu va mai fi obligatorie, pentru început, în spațiile libere.

"Suntem într-o situație echilibrată, dar trebuie să înțelegem că măsurile de relaxare trebuie să vină pas cu pas. Ce ne interesează acum este să menținem. (...) La mască vom renunța, în primul rând, în spațiul liber și foarte probabil că se va întâmpla, vă aduceți aminte că discutam și acum câteva luni, că spre finalul verii sau în a doua parte a verii, în mod logic, vor veni aceste măsuri de relaxare și vorbim în primul rând de spațiul public.

Dar vor urma, în cazul în care situația rămâne echilibrată, și restul de măsuri. La un moment dat vom avea și anumite petreceri care se vor putea face, dar lucrurile vor veni treptate și trebuie să înțelegem că nu mai este nevoie să existe derapaje", a explicat dr. Adrian Marinescu, la Antena 3.

Participarea la evenimente private, pentru persoanele vaccinate

Vaccinarea reprezintă un pion important în combaterea pandemiei, iar cu cât mai mulți români se vor vaccina, cu atât mai repede ar putea fi posibilă revenirea la petreceri și evenimente private, explică medicul Adrian Marinescu.

"Haideți să ne gândim de ce s-a propus data de 1 august ca moent de renunțare la mască. Până atunci, un procent foarte mare din populație va fi vaccinată. Este clar că dacă vom avea o vaccinare extinsă, atunci vor veni și măsurile. Această idee cu petrecerile private și persoanele vaccinate e de luat în calcul.

Doar că trebuie să fie suficient de extinsă vaccinarea, ca măsura să fie valabilă pentru cât mai multă lume", a mai adăugat medicul.

Întrebat dacă această măsură nu ar fi una discriminatorie, medicul Adrian Marinescu a precizat:

"Acesta este și motivul pentru care nu se  iau aceste măsuri imediat. Tocmai pentru că se dorește să fie o vaccinare care se referă la cât mai mulți oameni și atunci nu va mai fi discriminare dacă suntem toți vaccinați.

Din punctul meu de vedere poate fi o variantă alternativă. Trebuie să fie o variantă alternativă la vaccinare. Important e sa fie una dintre cele trei. Fie că am trecut prin boală și avem anticorpi, fie că ne-am vaccinat fie că avem un test COVID-19 negativ", a mai precizat medicul Adrian Marinescu.

Premierul Florin Cîţu a anunțat facilitați pentru persoanele vaccinate

Florin Cîţu a explicat, marţi, că masca de protecție nu va mai fi obligatorie la mare şi la munte, în cazul în care se atinge pragul de 5 milioane de persoane vaccinate.

"Este clar că putem vorbi despre fără mască pe plajă, de exemplu. Fără mască, dacă mergem la munte în drumeție, etc., putem să mergem fără mască. Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilitați pentru persoane vaccinate.

Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate, la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate şi aşa mai departe.

Vom avea aceste evenimente pilot în Bucureşti şi Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem să ne gândim la astfel de evenimente", a explicat Florin Cîțu.

În ce priveşte renunţarea la purtarea măştii în aer liber, Cîţu a declarat că acest lucru ar putea fi luat în calcul după 1 august.

"Deocamdată nu. Aş aştepta 1 august pentru acest lucru, depinde", a spus premierul.

 


 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close