Antena 3 CNN Coronavirus Cele mai frecvente teorii ale conspirației legate de coronavirus. Dezinformarea din pandemie a omorât sute de oameni

Cele mai frecvente teorii ale conspirației legate de coronavirus. Dezinformarea din pandemie a omorât sute de oameni

Dezinformarea din vremea pandemiei de coronavirus a provocat moartea a 800 de oameni. Cifra apare intr-un studiu facut de o echipa de cercetatori din mai multe ţări. Cele mai frecvente forme de dezinformare s-au referit la teorii ale conspiratiei, tratamente miraculoase ori zvonuri care au speriat si mai mult populatia.

Cele mai frecvente teorii ale conspirației legate de coronavirus. Dezinformarea din pandemie a omorât sute de oameni
Sursa foto: pixabay
de Diana Dragotescu    |    15 Aug 2020   •   17:00

Cele mai afectate state de dezinformare au fost India, Statele Unite, China și Spania, urmate de Marea Britanie, Indonezia ori Brazilia. Cercetatorii de la American Journal of Tropical Medicine susțin că principala problemă, la începutul pandemiei a fost infodemia, adică o supraabundență a informațiilor fie ele adevărate sau false. Problema pe care au întampinat-o chiar și autorii studiului. 

Din cele peste 2.300 de surse analizate, 82% erau informații false. Majoritatea făceau referire la boala: 24% despre modul de transmitere și grad de mortalitate, 21% la măsurile de control al virusului, 19 procente se refereau la tratamente și leacuri și peste 15% la cauzele si originea bolii. 

Impactul știrilor false în pandemie

Si tocmai aceste informații false au dus la moarte a sute de oameni și spitalizarea a altor câtorva mii. Potrivit cercetătorilor, aproximativ 800 de persoane au murit după ce au consumat substanţe alcoolice foarte concentrate, aproape 5.900 au fost spitalizate iar 60 chiar și-au pierdut vederea. 

- consum substanțe alcoolice concentrate: 800 de morţi
- consum metanol: 5.900 spitalizaţi
- consum metanol: 60 de oameni și-au pierdut vederea

Remedii false anti-Covid

 Au fost și cazuri de oameni care au crezut în diferite leacuri miraculoase postate pe rețele de socializare. Iar cercetătorii au dat și exemple. În India, mulți au fost convinși să consume urină sau bălegar de vacă pentru a se proteja de virus, iar in Arabia Saudită urina de cămilă a fost promovată drept leac.

- India: urină de vacă sau bălegar
- Arabia Saudită: urină de cămilă

Cele mai frecvente teorii ale conspirației

Și teoriile conspirației au fost cele care au cirulat în mod liber pe internet, pe paginile de știri ori rețele sociale. Cea mai des întâlnită teorie, în această perioadă, a fost aceea ca boala este de fapt o armă biologică creată de agențiile secrete. Apoi, că virusul a fost fabricat în mai multe țări și trimis în China ca parte a razboiului economic, sau invers, ca Beijingul a fabricat virusul într-un laborator din Wuhan cu scopul de a crea o armă. 

- armă biologică creată de agențiile secrete
- fabricat în mai multe țări și trimis în China
- fabricat într-un laboraor din Wuhan, ca armă

Cele mai frecvente teorii ale conspirației legate de coronavirus. Dezinformarea a omorât sute de oameni

 

×
Subiecte în articol: teorii ale conspiratiei
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close