Antena 3 CNN Coronavirus Varianta de coronavirus rezistentă la vaccinuri a fost descoperită în România

Varianta de coronavirus rezistentă la vaccinuri a fost descoperită în România

O nouă variantă de coronavirus, ce prezintă atât mutația E484K, cât și tulpina britanică B.1.1.7 a fost descoperită în România. Proba biologică a fost recoltată de la un pacient internat în Spitalul Județean de Urgență din Suceava.

Varianta de coronavirus rezistentă la vaccinuri a fost descoperită în România
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    05 Apr 2021   •   19:08

Noua tulpină SARS-CoV-2, ce prezintă și mutația E484K, a fost identificată pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

"La cele 3 variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) și din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor.

În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern - VoC) și în lista Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situația epidemiologică la nivelul Uniunii Europene. Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenția Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante și în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație", a anunțat Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava.

Secvențieri pentru 91 de probe

În ultimele două săptămâni, în cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), au fost realizate secvențieri pentru 91 de probe.

Toate probele au fost recoltate de la pacienți testați pozitiv pentru COVID-19, din județele Suceava, Cluj, Iași, Timiș și Botoșani.

"Din probele analizate, au fost depistate un număr de 88 noi cazuri aparținând tulpinii de interes epidemiologic B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea in Marea Britanie, și un caz aparținând tulpinii B.1.1.7 + E484K.

Acestea sunt repartizate geografic astfel: 44 din cele 44 de probe selectate din județul Suceava, 22 din cele 25 de probe selectate din județul Cluj, 17 din cele 17 probe selectate din județul Iași, 3 din cele 3 probe selectate din județul Timiș, precum și 2 din 2 probe selectate din județul Botoșani în această rundă de secvențiere", explică reprezentanții USV.

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 400 de probe provenind de la pacienți diagnosticați pozitiv cu Sars-CoV-2 și va continua monitorizarea evoluției Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune.

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close