Antena 3 CNN Coronavirus Durerile de cap și cele musculare sunt frecvente și firești după rapelul Pfizer si Moderna, avertizează experții. Ce recomandă medicii

Durerile de cap și cele musculare sunt frecvente și firești după rapelul Pfizer si Moderna, avertizează experții. Ce recomandă medicii

Un ghid realizat de Business Insider arată că ușoarele dureri musculare, similare celor declanșate de gripă, apar la 60% dintre cei vaccinați cu Moderna și 38% dintre cei vaccinați cu Pfizer, în special după rapel.

Durerile de cap și cele musculare sunt frecvente și firești după rapelul Pfizer si Moderna, avertizează experții. Ce recomandă medicii
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    21 Apr 2021   •   19:20

Efectele adverse ușoare sunt firești, fiind specifice procesului prin care organismul vaccinat începe să fabrice anticorpi. Ele apar în decurs de 48 de ore de la administrarea vaccinului, și pot varia în funcție de vârstă și sex, caracteristicile genetice individuale și imunitatea generală a fiecărui om, arată ghidul.

În cazul efectelor adverse ușoare, se recomandă dușurile fierbinți și băile cu săruri. Experții mai recomandă și exercițiile ușoare, și plănuirea câtorva zile libere de la serviciu după a doua doză, când aceste efecte sunt mai frecvente.

În afară de o durere ușoară la locul injecției, mai pot apărea o stare generală de oboseală și durerile de cap

Medicii recomandă evitarea folosirii antinevralgicelor înainte și imediat după vaccin, deoarece acestea pot diminua răspunsul imun al corpului.

Durerile locale apar în urma intensificării circulației sângelui și a mișcării celulelor imune și pot fi ameliorate prin aplicarea unei comprese reci, sau cu gheață, precum și mișcarea ușoară a brațului pentru a stimula circulația sângelui.

Nu se recomandă masarea locului cu mâna, deoarece asta ar putea agrava inflamația și durerea.

Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă înainte și după vaccinare. Febra ușoară pe care organismul o provoacă în procesul imunitar și greața pot provoca deshidratarea, situație în care limba va deveni mai albă.

În ultimul rând, dacă efectele persistă după câteva zile, se recomandă contactarea unui medic. La fel în cazul în care durerea locală devine mai accentuată după 24 de ore, combinată cu o erupție cutanată și febră.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close