Antena 3 CNN Coronavirus Grecia cere certificat european de vaccinare! Klaus Iohannis: "S-ar crea un cadru de discriminare care este pur și simplu inacceptabil"

Grecia cere certificat european de vaccinare! Klaus Iohannis: "S-ar crea un cadru de discriminare care este pur și simplu inacceptabil"

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19, valabil la nivelul întregii Uniuni Europene. Preşedintele Klaus Iohannis consideră, însă, că aceasta ar fi o formă de discriminare: "Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, nu mi se pare un lucru bun."

Grecia cere certificat european de vaccinare! Klaus Iohannis: "S-ar crea un cadru de discriminare care este pur și simplu inacceptabil"
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2021   •   10:45

Grecia, ţară unde turismul generează un sfert din PIB, a creat deja propriul certificat standardizat care atestă că un individ a fost vaccinat. Cu toate acestea, premierul elen a precizat că vaccinarea nu este obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei pentru tot teritoriul UE. Conform propunerii, documentul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

"Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească (...) Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre", spune Mitsotakis în scrisoarea către șefa CE.

Președintele Klaus Iohannis a precizat, însă, în conferința de presă susținută marți, că ideea nu i se pare una bună:

"Nu consider că asta este o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este pur și simplu inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi. Însă el trebuie folosit pentru motive medicale.

Persoana care primește un certificat știe când a primit prima doză de vaccin, i se scrie acolo când va primi a două doză. Sunt date importante pentru medicul de familie, pentru medicul curant sau dacă persoana ajunge la Urgențe.

Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, nu mi se pare un lucru bun."

 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close