Antena 3 CNN Coronavirus Cea mai clară imagine realizată vreodată cu noul coronavirus. Adevărata formă a proteinelor spike

Cea mai clară imagine realizată vreodată cu noul coronavirus. Adevărata formă a proteinelor spike

Oamenii de știință au făcut publică cea mai clară imagine a coronavirusului realizată vreodată, cartografiind atât aspectul extern, cât și structura internă a acestuia. Totul a fost executat printr-un model 3D care combină cele mai noi și mai complexe date despre structura virusului SARS-CoV-2.

Cea mai clară imagine realizată vreodată cu noul coronavirus. Adevărata formă a proteinelor spike
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    10 Noi 2020   •   14:25

Oamenii de știință de la Universitatea de Știință și Tehnologie, King Abdullah (KAUST), din Arabia Saudită au creat modelul și speră că acesta poate ajuta la descoperirea unui tratament eficient pentru Covid-19.

„Modelul nostru 3D arată structura de ultimă generație a SARS-CoV-2 la nivel atomistic și dezvăluie detalii ale virusului care înainte erau imposibil de văzut, cum ar fi modul în care credem că proteinele nucleocapside formează o structură asemănătoare unei corzi în interiorul său”, a declarat Ondřej Strnad, cercetător din cadrul KAUST. 

„Abordarea pe care am folosit-o pentru a dezvolta modelul ar putea orienta cercetarea biologică către noi direcții promițătoare pentru combaterea răspândirii COVID-19, deoarece ar putea ajuta oamenii de știință să încorporeze rapid informațiile nou descoperite în model și să ofere astfel o structură actualizată virusului”, spune el.

Pentru a putea crea modelul, cercetătorii au suprins imagini de înaltă rezoluție ale virusului cu ajutorul microscopului electronic cu scanare. Acestea dezvăluie aspectului specific virusului, arătând clar proteinele și receptorii care pătrund prin suprafața lui. Printre acestea, sunt și proteinele spike care au rolul de a se lega de receptorul ACE2 al celule umane.

Aceste proteine ”păcălesc” receptorii și deschid o cale în celulă, permițând coronavirusului să ocolească sistemul de apărarea al organismului și să infecteze persoana. 

Pentru a realiza modelul, oamenii de știință au adunat informații din diferite surse pentru a completa lacunele de cunoștințe existente până în acest moment, scrie dailymail.co.uk.

×
Subiecte în articol: imagine coronavirus
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close