Antena 3 CNN Coronavirus Începe vaccinarea femeilor însărcinate: "Persoanele gravide riscă să dezvolte forme mai severe de COVID-19 decât ceilalți"

Începe vaccinarea femeilor însărcinate: "Persoanele gravide riscă să dezvolte forme mai severe de COVID-19 decât ceilalți"

Austria va deveni prima țară din Uniunea Europeană care vaccineaza femeile însărcinate împotriva COVID-19. Autoritățile din Viena au anunțat că, în câteva săptămâni, gravidele vor avea posibilitatea să se imunizeze, începând din a 13-a săptămână de sarcină.

Începe vaccinarea femeilor însărcinate: "Persoanele gravide riscă să dezvolte forme mai severe de COVID-19 decât ceilalți"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    03 Mai 2021   •   09:01

Femeile însărcinate au fost incluse în grupa de risc, după ce mai multe studii au semnalat că gravidele bolnave de COVID-19 fac forme mai grave.

Medicul Radu Țincu a explicat la Antena 3 care sunt concluziile ultimelor studii efectuate.

"Această recomandare vine din perspectiva noilor date științifice s-au încheiat studii pe model animal. N-au arătat nicio problemă privind complicații la fetuși. Se finalizează studii săptămâna acestea pe subiecte umane. Aceste studii s-au făcut după săptămâna a 12 a de sarcină. 

Este temere în privința administrării la gravide, că ar fi interferențe pe dezvoltarea fătului, dar vaccinurile cu ARN mesager, care nu folosesc virus care să realizeze aceste mutații periculoase, reprezintă avantaj. Unele vaccinuri care folosesc vaccin viu sau atenuat, pot produce acest efect. ARN mesager nu produce.

Administrarea vaccinului se realizează după perioada de încheiere a dezvoltării structurale, de aceea s-a evitat înainte de 12 săptămâni. Sunt multe studii care au arătat că persoanele gravide riscă să dezvolte forme mai severe decât ceilalți. Includerea lor e pilon important." a precizat acesta

Vaccinurile se vor administra în funcție de stadiul sacinii, având prioritate cele cu o sarcina mai avansată. Serurile recomandate sunt cele pe baza de ARN mesager, precum vaccinul de la Pfizer sau Moderna.

 

×
Subiecte în articol: vaccinarea însărcinate gravide Austria
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close